Публикация

Прекомерната хигиена помага на алергиите


Манията за чистота може да доведе до развитието на астма или алергии, твърдят канадски учени.

Алергиите могат да бъдат причинени от много фактори – наследствена обремененост, замърсяване на въздуха, стрес, цигари, преработени храни и др., но според специалистите ограниченото излагане на влиянието на бактерии също допринася за заболяването.

“Има връзка между нивото на хигиена и честотата на алергиите“, категорични са експерти от Лабораторията за изследване на алергиите към университета в Монреал.

През 1980 г. 10% от западното население е страдало от алергии. Днес процентът се е увеличил на 30, като едно на всеки 10 деца страда от астма. Смъртността в периода между 1980 и 1994 г. се е увеличила с 28%.

Въпреки че хигиената ограничава контакта с опасни бактерии, тя също така намалява и взаимодействието с полезни микроорганизми, в резултат на което се нарушава бактериалната флора в храносмилателната система.

Специалистите препоръчват пробиотиците като средство за възстановяването на баланса в организма. Приемането на пробиотици през бременността може да помогне за намаляването на риска от алергии при детето, допълват учените.

Коментари