Публикация

Д-р Илиян Тодоров: Заради ваксините има значителен спад на ротавирусите инфекции

Според инфекциониста от УМБАЛ "Св. Марина" всяка година ротавирусите убиват около 230 деца в Европа


Имунизацията срещу ротавируси може да спаси живота на много деца и да ги предпази от тежки увреждания. Това каза пред журналисти специалистът по инфекциозни болести д-р Илиян Тодоров от УМБАЛ " Св. Марина" във Варна. Той отбеляза, че всяка година ротавирусите разболяват около 2,8 млн. души, 700 000 търсят лекарска помощ, а 87 000 биват приети в болница. Около 230 са смъртните случаи.

Д-р Тодоров обясни, че повечето от пациентите са деца до 5-години и възрастни над 60 г. Характерната клинична картина на заболяването е висока температура, коремни болки, повръщане и водниста диария. Пациентите се дехидратират, което при децата често води до понижаването на количеството на кислорода в кръвта. Това причинява сериозни увреждания на бъбречните и мозъчните клетки. Стига се и до отключването на диабет тип 1.

Епидемичните взривове, възникващи в резултат на ротавирусите, са най-често в затворени колективи, като детските градини и училищата. Много често има и вътреболнични инфекции, което удължава хоспитализация на пациентите с около седмица. Д-р Тодоров добави, че ротавирусите са изключително устойчиви в околната среда. Върху ръцете те издържат 4 часа, върху твърди, сухи повърхности 10 часа, а ако са в храната, която съхраняваме в хладилника - около 2 дни. 

Д-р Тодоров каза, че в момента няма противовирусно лечение, но има създадени ефективни ваксини. На пазара има две, като техният прием е през устата. Според него, заради имунизацията срещу ротавирусите през последните години има значителен спад на заболеваемостта. Проблем за България обаче е слабата им употреба. Той напомни, че ваксината е препоръчителна, което влияе негативно върху решението на родителите да имунизират децата си. 

Коментари