Публикация

Пълни зали и близо 13 300 посетители на 51- то издание Булмедика/Булдентал

Пълни зали и близо 13 300 посетители на 51- то издание Булмедика/Булдентал

В Интер Експо Център беше показано най-новото в медицинския и денталния бранш. Медицински продукти от три континента, повече от 250 иновации на живо, над 200 директни изложители, всичко това видяха гостите на изложението


Най-голямото медицинско изложение в България Булмедика/Булдентал приключи. Организаторите от Интер Експо Център отчетоха 13 287 посетители, сключени сделки и пълни зали с пъстра и богата съпътсваща програма.

От 17 до 19 май залите на най-големия изложбен център в София приеха медицинския форум. В Интер Експо Център беше показано най-новото в медицинския и денталния бранш. Медицински продукти от три континента, повече от 250 иновации на живо, над 200 директни изложители, всичко това видяха гостите на изложението.

Форумът, който събра на едно място сектора на медицината и денталната медицина, беше придружен от изключително богата съпътстваща програма, в която акцентът падна върху актуалните теми, модерните технологии и иновациите. Всеки посетител успя да открие най-полезния семинар, лекция или курс, които помогнаха за обогатяването на професионалните му знания.

Булмедика/Булдентал предложи на посетителите над 250 иновации от 29 държави. Представените продукти бяха от България, Австрия, Австралия, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Израел, Русия, Дания, Китай, Люксембург, Република Корея, САЩ, Словения, Швеция, Сингапур, Турция, Франция.

Булмедика/Булдентал стартира изключително полезно с изненада за всички посетители и най-вече за майките с бебета, които получиха множество съвети за успешната грижа за най-ценните хора в техния живот. Събитието „Училището за родители“ предложи множество награди и професионални съвети. Основната тема беше “Мама и бебе – училище за настоящи и бъдещи майки“. Трима професионални лектори разказаха как всяка жена може да се превърне в успешна и знаеща майка. Д-р Вяра Костадинова – неонатолог от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разказа много подробности за грижата за новороденото. От своя страна инструкорът по кърмене Стефка Табакова  разказа за митовете и реалността на кърменето. Яна Раковски показа на всички посетители гимнастика за бебета.

Модерните технологии, иновациите и актуалните въпроси в медицината и денталната медицина бяха сред акцентите на тазгодишната съпътстваща програма на изложението Булмедика/Булдентал. Темата за 3D принтирането в денталната медицина бе дискутирана в рамките на научната конференция „2nd Dental Tribune Conference @ Buldental“. „В сравнение с лазера тук се нуждаем от много по-картко време и процесът е по-бърз“, каза лекторът зт. Ева Бергхаус от Германия, която запозна публиката с възможностите на 3D принтирането в денталната медицина и с материалите, които се разработват за тази технология. Споделяйки своя опит в използването на Shareprint, тя напомни, че 3D принтерите разполагат с контейнер за течен фотополимер и с УВ светлина. В зависимост от индивидуалните си нужди лабораториите могат да избират между иновативни машини с разнообразен капацитет.

Доброволци от националното сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен синдром” също се включиха в изложението. “Има много хора, направили сме само една почивка от около 20 минути, доста интензивно e всичко. Харесва ми да помагам на хората. Като доброволец се запознах с много от тях, на които помогнахме със съвети за риска от диабет”, обясни доброволката Теодора.

“Нашата организация помага на млади диабетици, семейства с деца диабетици, диабетици в риск от развитие на усложнения, както и на диабетици в риск от социално изключване. Целим да открием рисковата група на хора с предиабет, в риск от диабет, метаболичен синдром и затлъстяване. Последната ни изключително успешна мисия беше спортната програма за хора с това заболяване. Много е важно диабетиците да са физически активни. В момента 90 човека в пет български града спортуват абсолютно безплатно, благодарение на фирмата Уникомс, която повярва в нашата идея. Друг важен момент за хората, на които помагаме, е психосоциалната подкрепа – 20 звена в цялата страна се грижат и за това”, разказа Мариана Александрова.

Интересната съпътстваща програма на Булмедика/Булдентал продължи с научната конференция „2nd Dental Tribune Conference @ Buldental“, специалистите получиха ценна информация и съвети в областта на керамичните фасети и онлеи по време на лекцията „Керамични фасети и онлеи. Как развитието на материалите и техниките промени съвременната протетика?“, представена от д-р Ставрос Пелеканос.

Посетителите на Булмедика/Булдентал бяха изненадани от доброволци от Националния екип за работа при бедствия и кризи (НЕРБАК) към БЧК, които показаха алпийски способ за сваляне от височина и транспортиране на пострадали с носилка. Д-р Никола Николов от дирекция "Мениджмънт" към БЧК обясни какво точно се случи на демонстрацията. „Алпийският подход за транспортиране на носилка се използва от спасителите ни в различни ситуации. Последната спешна случка, която задейства екип на НЕРБАК, бе за пострадал човек в асансьорна шахта. Никой друг освен екипът ни не можеше да се справи с такъв вид проблем“, разказа д-р Николов.

Ехографът – окото на лекаря

„Тук сме изложили голяма част от продуктите, които предлагаме“, сподели Галина Димитрова – директор „Бизнес развитие“ от фирма изложител. На щанда на фирмата, създадена през 2004 г., посетителите откриха новите класове ехографи, възможности за диагностика, перфузори, общо болнично обзавеждане. „Ехографът е окото на лекаря. Благодарение на него се прави точна диагностика“, коментира Галина Димитрова. Тя посочи новия лаптоп – ехограф, който компанията предлага; с него лесно и бързо може да бъде извършена диагностика.

Обикаляйки пълните зали на Булмедика/Булдентал множество посетители се натъкнаха на щанд, който консултира всеки пожелал да научи какво е цялостното състояние на тялото му. Фирмата показа медицински уреди за нискочестотна импулсна магнитотерапия. Професионалните телесни анализатори впечатлиха посетителите с бързата и точно поставена оценка на това каква част от тялото е мастна и каква част е мускулна тъкан, вътреклетъчна и извънклетъчна вода, обем на течности, минерали и белтъци. Интересен е начинът, по който се изчислява и отношението талия–бедра. Този показател успя да помогне на всеки да разбере дали има функционални нарушения, които могат да доведат до заболявания.

Фирмите и 3D принтирането

3D принтирането навлиза все по-масово в съвременното ежедневние. Доказателство за това е увеличаването на сферите, в които се прилага. То се използва в автомобилната индустрия, архитектурното моделиране, скулптурите, дизайна, производството на мебели и все по-масово навлиза в областта на медицината и денталната медицина. Доказателства за това са и модерните 3D принтери. „От аналогови технологиите се преминава към дигитални. Принтерът, софтуерът и скенерът стават неизменна част от всяка съвременна лаборатория“, сподели Боян Пехливанов. Компанията ни предложи 3D принтери и скенери, както и специализиран софтуер. Благодарение на тези технологии се пести време, изработва се по-качествен и евтин продукт, а пациентите остават по-доволни.

Медицинското изложение Булмедика/Булдентал за пета поредна година раздаде своите традиционни 5 ваучера по 2000 лв. Петимата късметлии бяха изтеглени от най-малката посетителка на изложението. Със сумата от ваучерите медиците могат да закупят оборудване, материали, консумативи или други продукти, предлагани от фирмите изложители.

Булмедика/Булдентал приключи поредната си успешна година. В рамките на три дни медицинските специалисти и посетителите успяха да осъществявят ползотворни делови контакти, получиха най-актуалната информация за бранша и се запознаха с тенденциите на пазара. Всички, които не успяха да посетят изложението през тази година, може да го направят от 16 до 18 май 2018 г., традиционно в Интер Експо Център.

За повече информация следете новостите от изложението на -  www.bulmedica.bg

 

Коментари