Публикация

Свръхактивният пикочен мехур силно влошава качеството на живот


60% от жените, страдащи от  свръхактивен пикочен мехур (СПМ), развиват депресивен синдром. Някои от тях напускат работа или ограничават социалните си контакти, а други се отказват от сексуалния си живот.

Това каза проф. Чавдар Славов, завеждащ клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска” в София.

Хората със свръхактивен пикочен мехур водят непълноценен живот. Половината от пациентите твърдят, че заболяването е повлияло силно върху живота им. Жените и хората над 65-годишна възраст преживяват по-трудно заболяването, показва национално проучване, проведено от института за маркетингови изследвания GFK България сред 353 българи над 35 год., пациенти със СПМ и лекари.

Според изследването 95% от болните имат нужда да посетят тоалетната 11 пъти на ден, а трима от всеки 5 души със СПМ ходят до тоалетна по 4 пъти нощем. Заради среднощното ставане почти половината от пациентите не се чувстват отпочинали. Пазаруването или излизането навън също е проблем за 48% от пациентите.

„Много от моите пациентки страдат истински от това състояние. Някои от тях не смеят да излязат, заради изпусканията. Чувстват се несигурни. Но състоянието е лечимо. Съветът ми е пациентите да избягват да се лекуват сами с хранителни добавки, а да посетят гинеколог или уролог, който да им предпише ефективно лечение”, посочи проф. Чавдар Славов.

Повече от 50% от пациентите в проучването са имали симптоми на СПМ преди 2 до 7 години и не са потърсили лекарска помощ веднага. Само половината от тях са отишли на лекар още когато са започнали проблемите им.

„Жалко е да виждам, че много от пациентите чакат толкова дълго преди да отидат на лекар. Въпреки че при мен идват повече жени, отколкото мъже, от СПМ страдат еднакво и двата пола, като заболяването засяга всички възрасти. Можем да помогнем на хората да се справят със състоянието си, като им предложим ефективно лечение”, допълни проф. Славов.

Коментари