Публикация

Историята на Мария, която откри лечение за сколиоза

Историята на Мария, която откри лечение за сколиоза

Мария е един от най-младите пациенти на Американска клиника за гръбначни заболявания. Нейните проблеми започват в ранна детска възраст и до 16-годишна тя вече е с много сериозна диагноза, каквато е сколиоза. Болките и дискомфорта са непрестанни, опитите за намиране на лечение – също.


Мария е един от най-младите пациенти на Американска клиника за гръбначни заболявания. Нейните проблеми започват в ранна детска възраст и до 16-годишна тя вече е с много сериозна диагноза, каквато е сколиоза. Болките и дискомфорта са непрестанни, опитите за намиране на лечение – също.

За съжаление след множество процедури по рехабилитация, куп упражнения и носенето на корсет, младото момиче не успява да постигне желания резултат. Тя и нейните близки започват да търсят алтернативи и разбират за възможността Мария да се лекува в Американска клиника за гръбначни заболявания. Идвайки в София тя и майка ѝ се доверяват на д-р Марк Бери и екипa на клиниката, а резултатите не закъсняват. Днес Мария разказва своята история.

Кога за първи път забеляза изкривяването? Майка ти сподели, че е станало при излизане от банята

Да, мисля, че бях на 11-12-годишна възраст и майка ми просто забеляза как гърбът ми леко почва да се изкривява.

Това преди 4 години?

- Да, там някъде. После отидохме в Тузлата в Балчик, ние сме от там и се оказа, че … всъщност отидохме първо при един лекар във Варна, ортопед, който ми каза, че аз не съм за него и нещата се влошиха, защото той ни прати в Тузлата, а там лечението не е било подходящо за мен. Поради това нещата са прогресирали в негативна посока. След това дойдохме в София, защото там нямаше къде другаде да отидем и ходихме в Горна Баня, в последствие ми правиха корсети, които също не ми помогнаха…

Даже са влошили състоянието ти, така ли?

- Да. После болница Лозенец, където бях подложена на екстензия и накрая дойдохме тук.

Би ли описала болката?

- Да, болеше ме, когато ходя повечко – изморявам се и се прегърбвам. Това ми бяха болките основно. Но вече не съм така - правех много упражнения в къщи, които ми укрепнаха мускулатурата.

Да ти и спортуваш и плуваш..

- Сега болки няма.

Каква е разликата от корсет, от това което си опитвала като лечение, и това, което е случва с уредите в Американската клиника за гръбначни заболявания?

- С корсета не беше много добре, защото беше много болезнено, а и с корсета мускулите ставаха много лениви. Свикваха си на опора и не се развиваха, а тук лечението е по-различно.

Ти какво усещаш? При теб подобрението наистина много голямо. На тези машини, когато те опъват с коланите, когато се движиш, тогава има ли болка?

- Болка има в началото, но малко, а после се свиква.

През кои уреди си минала? Разбрах, че през столовете не си минавала, те са за тежки случаи на сколиоза.

- На уреда с коланите, и това е всъщност единствената машина, на която са ме слагали.

А това с главата, което гледа напред?

- Да и на това, както и машината с тежестите на ръцете и на главата…когато поставят нещо като тръби.

Добре, за тези 3 дни има ли осезаема промяна, спря ли да те боли нещо?

- Ами стойката ми се промени, това забелязах, както и че главата ми е по-изправена - преди беше по-надолу.

Преди не можеше да я вдигаш?

- Не, можех, но такава ми беше стойката.

Интензивната ти терапия сега включва сутрешни и следобедни часове, колко време ще е така?

- До края на тази седмица.

И после ще продължиш вкъщи?

- Да, 90 дни с гимнастика.

Вчера д-р Бери каза, че сколиозата е една от болестите, които не можеш да кажеш защо се появяват, независимо дали хората спортуват или не, дали е от бързото израстване. Можеш ли да дадеш някакъв съвет на твоите връстници? На нас сега ни предстои много голяма кампания за превенция, защото най-вероятно много хора не се замислят за подобен проблем, докато изведнъж не го видят.

- Посланието ми е всички да спортуват, да не водят заседнал начин на живот, защото това е една от причините за появата на сколиоза.

Разбрах от майка ти, че категорично сте били против операцията.

- Да, наистина, защото е много рисковано. Предпочитам да съм така, отколкото да бъда в инвалидна количка за цял живот, защото рискът при тази операция наистина е много голям, тъй като има много нерви, излизащи от гръбначния стълб и не знаеш какво могат да ти направят по време на операцията.

Сега можеш ли да се движиш добре докато спортуваш, боли ли те докато плуваш?

- Не.

Т.е единственият ти дискомфорт е в стойката?

- Да.

Не ти пречи при движение.. Супер!

* имената на пациента в историята са променени с цел запазване конфедициалността

Коментари