Публикация

Национална конференция по хирургия ще събере в МУ-Плевен видни учени и хирурзи от цялата страна от 31 май до 2 юни

Национална конференция по хирургия ще събере в МУ-Плевен 
видни учени и хирурзи от цялата страна от 31 май до 2 юни

Участници в събитието са над 175 хирурзи, повечето от които са ръководители и членове на университетски клиники от областни и общински болници от цялата страна


На 31 май 2017 г. е официалното откриване на Националната конференция по хирургия с международно участие, на която Медицински университет – Плевен ще бъде домакин до 2 юни. Организатор на мащабния научен форум е колективът на Първа хирургична клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, съвместно с  Българското хирургическо дружество. Председател на Организационния комитет е проф. д-р Димитър Стойков, а почетни председатели са: акад. Дамян Дамянов, чл.-кор. Григор Горчев, проф. Славчо Томов и проф . Георги Тодоров. Участници в събитието са над 175 хирурзи, повечето от които са ръководители и членове на университетски клиники от областни и общински болници от цялата страна. В осемте научни сесии на конференцията ще бъдат представени над 67 доклада.

Научната програма на 01 юни ще започне в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен с пленарна сесия, на която водещи лектори ще бъдат акад. Дамян Дамянов; чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов. Също така с пленарни лекции ще вземат участие проф. Красимир Иванов, Ректор на МУ-Варна;  както и един от водещите транспантолози - проф. Никола Владов; проф. Виолета Димитрова и проф. Радослав Гайдарски.

Темата на конференцията е „Усложнения на конвенционалната, лапароскопската и роботизираната хирургия. Експертиза при хирургични случаи, достигащи до съдебната практика“. Според органицаторите няколко са основните причини за поставянето на тази актуална тема на националния форум. На първо място, това се налага от високотехнологичните въведения в хирургията чрез навлизането и развитието на роботизираната хирургия и телехирургията в клиничната практика. На втора място, факт е, че лапароскопската хирургия е достигнала до всички области на човешкото тяло като неин приоритет са предимно труднодостъпните за конвенционална хирургия анатомични области. И на трето място, ендоскопската хрургия отдавна е отнела редица позиции от конвенционалната хирургия, като най-големите й предимства са по отношение на минималната хирургична травма и финансовата ефективност.

Освен богатата научна програма, за гостите на град Плевен е осигурена и интересна социална програма, включваща посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, Галерия „Илия Бешков“, парк „Кайлъка“ и др.

Прикачени файлове

ProgramaSurgeryConference2017.pdf

Коментари