Публикация

Белодробните болести са растящо предизвикателство пред Европа


На семинар в Европейския парламент, проведен от Европейското респираторно дружество, бяха дискутирани приоритетите в борбата с белодробните болести, както и бъдещите изследвания и научни разработки. Присъстваха членове и представители на белодробни дружества от повечето европейски държави.

Членовете на борда на FERS изготвиха официален документ за подкрепа на увеличаване на финансовия ресурс на ЕС за борба с хроничните социално значими белодробни болести, който представиха пред евродепутати от ЕНП, в качеството им на най-голяма парламентарна група.

Пред тях говориха проф. Никос Сиафакас, президент на Европейската респираторна асоциация, и проф. Свен-Ерик Дален, директор на изследователските програми на Европейската респираторна асоциация.

Българският представител беше доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия.

Според най-новите проучвания на Световната здравна организация около 1 милиард  по света страдат от белодробни болести, сред които астма, ХОББ, туберкулоза, рак на белия дроб, нарушения на дишането по време на сън, белодробна хипертония, дихателна недостатъчност.

Хроничните болести на дихателните пътища заемат второ място в Европа по разпространение и причина за смъртност. Годишно около 100 милиарда евро се изразходват на континента за лечение на страдащите от белодробни болести  - сумата е изчислена на базата на здравни разходи и използвани болнични дни.

До 2020 г. се очаква 20% от всички смъртни случаи по света да бъдат причинени от белодробни болести. Броят на страдащите от ракови заболявания се увеличава най-вече заради нарастващия брой на боледуващи от рак на белия дроб.

Според проф. Сиафакас въпреки че през последните десетилетия има голям прогрес в лечението на хроничните болести, ЕС се изправя пред нови предизвикателства и има нужда от стратегическо инвестиране в европейски проучвания в сферата на белодробните болести, най-вече заради растящия брой на застаряващото население.

Тези заплахи изискват не само по-чиста околна среда и обществени зони, забраняващи тютюнопушенето, но и разширяване на методите и средствата за научни изследвания на диагнози и видове лечения, както и откриване на нови предпазни мерки за защита на здравето на белия дроб.

Проф. Никос Сиафакас ще бъде гост на Третия национален годишен конгрес по белодробни болести, организиран от Българското дружество по белодробни болести, през юни в Пловдив.

Българското дружество по белодробни болести е официален партньор на международната кампания „2010 Година на белия дроб”.

Повече за кампанията, медиен партньор на която е и Хелт медия, можете да научите на адрес: www.2010.thorax-bg.com.

Коментари