Публикация

Ракът на простатата вече може да се оперира и в напреднал стадий

Основният проблем е, че пациентите трябва да заплатят 7 хил. лв. за лечението с модерната апаратура.  Едва 2 млн. лв. годишно биха стрували на държавата консумативите за всички болни


Операция при рак на простатата се прави дори и в напреднали стадии. Мултидисциплинарният подход и възможностите на роботизираната хирургия дават нова надежда в терапията на най-честото онкологично заболяване при мъжете. Това стана ясно на пресконференция, в която участие взеха водещи уролози.

 “Считаше, че преживяемостта е 100%, само ако интервенцията бъде направена в ранните фази на болестта. През последните 3-4 години, следвайки препоръките на Европейската и на Американската урологична асоциация, можем да предложим оперативно лечение и на пациенти в напреднал стадий на болестта в комбиниация с хормоно- или лъчетерапия”,  обясни доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество. В лечението се включват уролог, медицински онколог и лъчетерапевт, което осигурява възможно най-добър онкологичен контрол върху заболяването.

Развитието на модерните технологии в медицината дава допълнителни предимства в лечението. Един от тях е роботът Да Винчи, който е най-модерният оперативен подход при рак на простатата. Резултатите от различни проучвания показват редица предимства на робот-асистираната хирургия пред стандартната отворена операция: 

•  по-бързо възстановяване на пациентите и връщане към нормалния ритъм на живот;

• съкратен болничен престой;

• не се налага кръвопреливане, тъй като кръвозагубата е минимална;

• усложненията са по-малко или почти липсват.

В България се прилагат абсолютно всички модерни методи, познати в Западна Европа и Америка. У нас робот-асистирани интервенции се извършват вече пет години, натрупали сме солиден опит, а резултатите ни са много добри", коментира доц. Георгиев.

Основният проблем е, че пациентите трябва да заплатят 7 хил. лв. за лечението с модерната апаратура.  Тези средства покриват само консумативите, които не се реимбурсират. Едва 2 млн. лв. годишно биха стрували те на държавата, ако поеме финансирането за всички пациенти, показват грубите сметки на Българското урологично дружество.

За съжаление в касата и в отговорните институции нямат отношение към тези неща. Това се отнася не само за робот-асистираната хирургия, но и за лапароскопските методи изобщо”, заяви доц. Красимир Янев, секретар на Българското урологично дружество. Той припомни, че високите технологии се прилагат не само в урологията, но и в коремната хирургия, неврохирургията и ортопедията.

Специалистите подчертаха, че средства са необходими поне за социалнозначими заболявания, каквото е ракът на простатата. А статистиката е безмилостна. Всяка година в света се диагностицират над 1 млн. нови случая с карцином на простатата, което е около 15% от всички онкологични заболявания при мъжете. В България, по данни на Националния  раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Това показва ръст от 60% за последните 10 години. Има научни доказателства, че в последните години в резултат на модерните методи на лечение, високите технологии и мултидисциплинарния подход, независимо, че честотата на рака на простатната жлеза нараства, смъртността започва да намалява, подчертаха специалистите. 

По време на пресконференцията бяха изнесени данни и за болестите на долните пикочни пътища и по специално за патологичното състояние свръхактивен пикочен мехур (СПМ). От него са засегнати над 100 млн. жени и мъже по света, 22 млн. от които са в Европа. По своята честота (12-17%) СПМ е пред такива социалнозначими заболявания като диабета и астмата.

Коментари