Публикация

Студентите-медици от МУ - Пловдив с информационна обществена кампания за Световния ден без тютюнопушене - 31 май

Студентите-медици от МУ - Пловдив с информационна обществена кампания за Световния ден без тютюнопушене - 31 май

По повод Световния ден без тютюнев дим студентите по медицина от Асоциацията на студентите-медици (АСМ) в Пловдив ще направят информационна кампания за пловдивчани в Градската градина и по Главната улица


 

На 31 май - всяка година, в много страни се организират събития, насочени към повишаване на информираността за рисковите заболявания вследствие на тютюнопушене и опосредствено излагане на тютюнев дим, така също и за превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред насeлението.

 

 

 

 

 

 

 

 

По данни на СЗО (цитирани от българските медии на този ден през 2013 г.) глобалната епидемия от тютюнопушене годишно води до смъртта на около 6 милиона души в света, от които над 600 000 непушачи умират вследствие излагане на вторичен тютюнев дим. Ако тенденцията за увеличаване на употребата на тютюневите изделия се запази, през 2030 година се очаква 8 милиона души да загубят живота си заради тях.

По повод Световния ден без тютюнев дим студентите по медицина от Асоциацията на студентите-медици (АСМ) в Пловдив ще направят информационна кампания за рисковете от тютюнопушенето и за начините за отказване от зависимостта от цигарите. Кампанията е по инициатива на Комитета по обществено здраве към АСМ-Пловдив и ще се води от неговия председател - Атанас Учкунов. Екипът бъдещи медици обявили се против тютюневия дим ще бъдат от 11 часа около Виенския павилион на Царсимеоновата градина и ще продължат своя символичен „анти-таб поход“ по Главната. Те ще разговарят с хората лично, ще отговарят на техни въпроси и ще раздават информационни брошури. Също така ще бъде заснето кратко видео, в което бъдещите лекари питат гражданите дали знаят какъв ден е и какви са рисковете от тютюнопушенето.

Коментари