Публикация

Митове и истини за епилепсията

Митове и истини за епилепсията

Епилепсията засяга повече от 50 милиона души по света. Въпреки това много от нас имат бегла представа какво всъщност представлява болестта. В поредица от статии ще ви запознаем с някои от най-разпространените митове за заболяването, които са абсолютно погрешни.


МИТ 1: Можеш да си глътнеш езика по време на епилептичен пристъп.

ИСТИНА: Физически е невъзможно да си глътнеш езика.

МИТ 2: Трябва да сложиш нещо в устата на човек по време на епилептичен пристъп.

ИСТИНА: Абсолютно грешно! Ако го направите, можете само да счупите някой от зъбите, да нараните венците или дори да счупите челюстта на засегнатия. Правилната първа помощ е много проста: обърнете лицето му на една страна и сложете възглавница под главата му, за да го предпазите от травми.

МИТ 3: Трябва да държите човека, който получава пристъп.

ИСТИНА: Не го правете! Пристъпът ще се случи така или иначе – не можете да го спрете по никакъв начин.

МИТ 4: Епилепсията е заразна.

ИСТИНА: Епилепсията е толкова заразна, колкото и огнестрелната рана. Не е възможно един човек да се зарази от друг.

МИТ 5: Само децата могат да имат епилепсия.

ИСТИНА: Шансът хора над 65-годишна възраст да имат епилепсия е толкова голям, колкото и за деца под 10 години. Епилепсията при възрастни най-често се отключва от други здравословни проблеми като инсулт или сърдечни заболявания.

МИТ 6: Хората с епилепсия са инвалидизирани и не могат да работят.

ИСТИНА: Хората с епилепсия имат същите способности и интелигентност като всички останали. Да, някои от тях получават по-тежки пристъпи и не могат да работят, но други са изключително продуктивни и имат много професионални успехи.

МИТ 7: На хората с епилепсия не бива да се възлагат отговорни задачи и да се подлагат на стрес.

ИСТИНА: Във всички нива на бизнеса, политиката и дори изкуствата могат да се срещнат хора с епилепсия. Не винаги знаем за това, тъй като те не споделят за заболяването си, защото се притесняват от реакцията на околните.

МИТ 8: Благодарение на съвременните медикаменти епилепсията вече е решен проблем.

ИСТИНА: Епилепсията е хронично заболяване, което в много от случаите се лекува успешно. За съжаление лечението не дава резултат при всеки и има нужда от още много изследвания и проучвания.

 

Повече информация за симптомите и видовете епилепсия, намерете тук.

Източник: BestHealth

Материалът е прегледан от д-р Екатерина Витева, дм

 

Абонирайте се за още материали по темата като кликнете върху бутона "следвайте" към страницата "Епилепсията не е присъда", за да получавате информация, полезни съвети и протегната ръка от водещи специалисти епилептолози.

Ако вие или ваш близък имате епилепсия, споделте своите въпроси и ние ще се опитаме да ви отговорим като се обърнем към специалист. Споделете своя опит и помогнете на други. Нека всички заедно си подадем ръка, за да се преборим с болестта. Включете се в нашата дискусия: http://www.credoweb.bg/ot-kakva-pomosht-i-podkrepa-imat-nuzhda-patsientite-s-epilepsiya-i-tehnite-blizki-discussion-1759.html 

 

Коментари