Публикация

Необходими са светкавични мерки от НЗОК, за да не изпадне здравеопазването в колапс

Необходими са светкавични мерки от НЗОК, за да не изпадне здравеопазването в колапс

Спекулацията, че здравеопазването е разход, е недопустима! То е инвестиция в здравето на населението и в икономиката на страната


За пореден път до ръководството на Българския лекарски съюз пристигнаха писма от цялата страна за намалени бюджети и регулативни стандарти в болнична и извънболнична помощ. Според последна информация, болничните бюджети за периода април-юни са още по-ниски от тези за януари-март. Ръководството на лекарския съюз е крайно разтревожено от създалата се ситуация в системата на здравеопазването и счита, че ако не се предприемат светкавични мерки за балансиране на системата, секторът ще изпадне в колапс.

Поредният пример за неадекватно поведение от страна на касата е създалата се ситуация с надхвърлените медицински дейности в УМБАЛ „Пирогов“, лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, по-голямата част от областните и всички общински болници, който потвърждава опасенията на БЛС за предстоящ хаос в здравната система поради недофинансиране. 

Лекарският съюз не може да проумее действията на надзора на НЗОК, които са на път да фалират едни от най-големите лечебния заведения в страната заради неизпълнени финансови параметри, които са заложени в предмета на договорените условия на касата с лечебните заведения.

От БЛС припомнят, че когато е налице консумирана от здравноосигуреното лице медицинска грижа, включена в гарантирания от бюджета на НЗОК пакет, то тя следва да е за сметка на бюджета на институцията, а не за сметка на изпълнителя на болнична медицинска помощ. Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия.

„БЛС написа и изпрати редица писма, становища и препоръки към всички отговорни институции, в т.ч. Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазването, омбудсмана и други, в които настоява за цялостно заплащане на реално оказаната медицинска услуга от лечебните заведения, както и за актуализация на бюджет 2017 г., за да бъде предотвратена евентуална финансова криза на болниците и за да бъде гарантирано качествено лечение на пациентите, финансова стабилност за здравната система и сигурност за изпълнителите на медицинска помощ“, припомни д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.  

„Резултат до момента няма“, твърдят от лекарския съюз.
Заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова изказа крайното си възмущение от отношението на надзора на касата, който според нея спекулира със здравето на пациентите:  

„Здравеопазването не е разход, то е инвестиция в здравето на населението и икономиката на страната. Време е всеки да си даде сметка, че здравето е най-важният капитал на едно общество и че правилната работа на системата ще подпомогне развитието на всеки един сектор в страната“, подчерта д-р Павлова.

Ръководството на лекарския съюз припомня, че на 23 май бе изпратено официално заявление до НЗОК с нормативно аргументирани искания за изработване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г., който акт, според съсловната организация, е единственият начин да се предотврати срив в системата на здравеопазване и да се осигури спокойствие за пациентите и за изпълнителите на медицинска помощ. 

Искането бе подкрепено от всички съсловни организации, в т.ч. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз и други.

Коментари