Публикация

Старозагорка, осъдила веднъж Здравната каса, заведе ново дело срещу монополиста

На 7 юни, от 9:30 ч., в АССГ ще се проведе първо заседание по дело на старозагорката Моника Михайлова, срещу НЗОК. Това е втората съдебна битка на младата жена с Касата


 Искът този път е за обезщетение, поради издаден незаконосъобразен административен акт.

Първото дело беше за отказ на НЗОК да разреши финансиране на лечението й - Периневрални менингиални кисти на Тарлов в гръбначно-мозъчния канал, което е рядко заболяване, водещо до инвалидизация и не се извършва в България.

 

Още преди да приключи делото, Моника провежда лечението си в AIMIS Кипър - страна-членка на ЕС, благодарение на всички дарители, включили се в кампанията за набиране на средства "Нека се обединим за Мони" и заеми.

 

Отказът на НЗОК е отменен от Административен съд Стара Загора, Върховен административен съд и от петчленен състав на ВАС през лятото на 2016 г., като последното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Въз основа на съдебното решение, Моника подава нова молба до НЗОК да й възстанови вече изплатените от нея суми по лечението й, които следва да се поемат от бюджета на Касата (съгласно Европейското и Българското законодателства). Почти година обаче, от Здравната каса са предпочели да запазят мълчание.

 

Това е и поводът за настоящия иск на Моника. Той е за обезщетение за причинените й неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразно бездействие от страна на НЗОК. През цялото време, докато чака първоначалното разрешение от НЗОК, а след това и възстановяване на сумите, тя и дъщеря й живеят само и единствено благодарение на свои приятели и близки, тъй като физическото й състояние не й позволява да работи.

 

Въпреки трудностите, през които минава, благодарение на извършената операция и провеждането на рехабилитацията, която продължава и към момента, Моника днес се чувства добре. Както казва самата тя "Живея нов живот, въпреки отказа на НЗОК и благодарение на всички дарители".

 

По публикация от в."Старозагорски новини"

 

Коментари