Публикация

Проф. Милденбергер: Отделението по образна диагностика е ключово при лечението на спешни травми

Диагностиката с компютърен томограф се използва често при лечението на рани от куршум, нож и тежки счупвания, придружени с органни разкъсвания


В съвременните травматологични центрове в основата на терапията при пациенти с множество спешни наранявания се намира отделението по образна диагностика. Това каза проф. Петер Милденбергер, специалист по радиология от Медицинския университет в Майнц, Германия по време на семинар на тема "Спешна радиология" на младежката организация Radiology Together. Срещата се проведе на 2 и 3 юни в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Проф. Милденбергер отбеляза, че в 95% от случаите пациентите с политравматизъм се нуждаят от изследване на скенер. Ето защо началото на тяхната терапия започва от отделението по образна диагностика. Той разказа, че в Майнц отделението се намира в центъра на спешната клиника и около него са подредени всички останали структури. По думите му, причината за това е, че лечението на спешен политравматизъм е екипна работа на от травматолог, рентгенолог и анестезиолог. След като пациентът премине изследване с необходимата апаратура, той се насочва за терапия към останалите структури на травматологичния център. Диагностиката с компютърен томограф се използва най-често при лечението на рани от куршум, нож и тежки счупвания, придружени с органни разкъсвания. Ето защо в съвременните травматологични центрове залата с томографа се използва и като шокова зала. Когато е необходимо в терапията се включват и други специалисти, като неврохирург или съдов хирург.

Според проф. Милденбергер освен наличието на мултидисциплинарен екип при лечението на спешни травматологични състояния е важно лекарите да бъдат добре подготвени. Ето защо специалистите по травматология в Германия се обучават, симулирайки различни ситуации, за да знаят как да реагират при спешни случаи. Разработени са и строги правила на работа и всяка една процедура се прави без да се излиза от насоките на гайдлайните. По думите му когато специалистите са подготвени предварително те работят изключително бързо, което е ключов фактор за лечението при спешни състояния.  

Коментари