Публикация

Уролози в МБАЛ „Централ Хоспитал“ за час „изпариха“ тройно уголемена простата

Уролози в МБАЛ „Централ Хоспитал“ за час „изпариха“ тройно уголемена простата

Интервенцията е възможна благодарение на най-модерния комбиниран лазер от последно поколение - Revolix Duo


Уролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив отстраниха трикратно уголемената аденомна тъкан от простата на 61-годишен мъж от Раковски. Интервенцията бе извършена с най-модерния комбиниран лазер от последно поколение - Revolix Duo, с който екипът от водещи специалисти работи от края на миналата година.

Пациентът постъпва в отделението, когато спира да ходи до тоалетна и прави задръжка на урина. При прегледа установихме, че жлезата е близо 3 пъти по-голяма от нормалната. Това е довело до невъзможността да се отделя урина, а при него задържаното количество беше огромно – около литър, и беше причинило хидронефроза и на двата бъбрека, посочи д-р Васил Ангелов.

Благодарение на лазера, с който разполагаме, е извършена вапоризация на простатната жлеза и тя е премахната изцяло уголемената тъкан. Процедурата продължава около 60-70 минути, а няколко часа след нея пациентът се чувства отлично.

Много съм добре, започнах да ставам веднага и да се разхождам, нямам никакви болки, нито други оплаквания и смятам още утре да отида на работа, смело заяви Стрехин. Той добави, че още миналата година е лекуван в урологията на МБАЛ „Централ Хоспитал“, останал много доволен и затова ги потърсил, когато отново усетил дискомфорт. Макар да е чувал за модерния лазерен апарат, приятно е изненадан от резултата, не си и мечтаел да се възстанови толкова бързо след операцията.

В последно време значително по-рядко се наблюдават толкова увеличени простати като при този болен, посочи д-р Ангелов. Той обясни, че уголемяването на жлезата е в зависимост от хормоналните промени при мъжете, свързани с напредването на възрастта. Затова препоръча на всички пациенти над 50 г. поне един път в годината да се консултират с уролог.

Комбинираната лазерна апаратура Revolix Duo от последно поколение е подходяща за лечение на различни урологични заболявания. Освен за премахване на уголемена простата, лазерът се ползва успешно за разбиване на камъни в бъбреците, в пикочопровода и в пикочния мехур, както и за интервенции на злокачествени заболявания. Апаратът може да се ползва и при отворени операции. Неговото най-голямо предимство е, че щади болния, тъй като манипулациите са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Освен това запазва органите, защото не проявява агресия спрямо околните тъкани. Затова е подходящ за лечение на всякакви пациенти, включително и хора с придружаващи заболявания, включително и болни на антикоагулантна терапия.

Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с модерния лазер.

 

Коментари