Публикация

Д-р Димитриос Власиадис, началник очно отделение: Диабетната ретинопатия е коварна

Д-р Димитриос Власиадис, началник очно отделение:
Диабетната ретинопатия е коварна

От 12 юни в отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в продължение на две седмици ще се проведат безплатни прегледи за диабетна ретинопатия.


От 12 юни в отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в продължение на две седмици ще се проведат безплатни прегледи за диабетна ретинопатия за страдащи от захарен диабет. И тази кампания се организира с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан и на неговия председател д-р Невен Енчев.

По този повод разговаряме с началника на лечебното звено д-р Димитриос Власиадис.

 

Д-р Власиадис, с вашия екип в очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив наскоро успешно проведохте кампания за безплатни очни прегледи в селата от община „Родопи“. Защо веднага обявихте, че на 12 юни започва следващата?

Сред приоритетите в нашата работа сме заложили профилактиката на здравето, а тя може да се организира единствено чрез провеждане на консултации за пациентите. В тази си дейност ние имаме подкрепата на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан и на неговия председател д-р Невен Енчев.

Бързаме да проведем следващата съвместна инициатива преди активния летен сезон тук, когато повечето хора ще отидат на почивка. Затова сме предвидили кампанията, насочена към страдащите от диабет, да продължи 2 седмици.

Кои са мотивите ви да насочите вниманието си към тази група пациенти?

Диабетната ретинопатия е най-честото очно заболяване при диабетиците и броят на засегнатите расте с всяка година. Зрителното нарушение при тях се дължи на проблемите с оросяването на ретината. Съдовете, които я кръвоснабдяват, са изключително фини, а хронично високата кръвна захар е сериозна предпоставка за увреждането им. Комплексните грижи за ретината и периферните съдове са от ключово значение за опазване зрението на тази група хора.

Какви са симптомите и защо очните лекари го определят като коварно заболяване?

Както вече споменах, последиците се изразяват в повишаване пропускливостта на съдовите стени, преминаване на кръвна плазма от тях към ретината и намаляване, а по-късно и постепенно запушване на съдовете. В ранните етапи заболяването протича безсимптомно. Ако не се реагира навреме още при първи симптоми обаче, диабетната ретинопатия може да доведе до необратима загуба на зрението. А те обикновено засягат и двете очи са поява на тъмни петна пред очите, замъгляване,  нарушено централно зрение.

Рисков фактор, водещи до усложнения, е лошият контрол на кръвната захар – дали се поддържат високи нива и спазва ли се диетата за диабет. Високият холестерол, хипертонията, тютюнопушенето, бъбречни заболявания и бременност допълнително влошават протичането на ретинопатията.

Как се лекува диабетната ретинопатия?

Уврежданията при напреднала диабетна ретинопатия са необратими. Затова най-добрият способ за лечение е навременната профилактика. Всички диабетици трябва да проследяват зрението си при офталмолог. Очакваме ги на консултация при нас от 12 юни. От тях няма да се изискват направления за преглед, трябва обаче да си запишат предварително час на  тел: 0879/097-074.

 

Коментари