Публикация

Проф. Балев: Малтретираните деца имат травми като при катастрофа, но с различна давност

Важно е лекарите да могат да разпознават симтомите на детските заболявания, за да могат да работят по спешност, смята специалистът по образна диагностика


Наличието на сериозни травми с различна давност при децата говори за малтретиране. Това стана ясно от лекция на проф. Боян Балев от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна по време на семинар на тема "Спешна радиология" на младежката организация Radiology Together, който се проведе на 2 и 3 юни в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Специалистът по образна диагностика обясни, че по принцип патологията при насилието над деца е обичайно за катастрофите – травми по скелета, централната нервна система и вътрешните органи. „Като образни диагностици ние трябва да открием, че при детето една от фактурите е например прясна, а на съседния крайник е от един месец или два месеца. Това вече съвсем сигурност говори за една системност за травмите, което означава, че детето е малтретирано“, каза той.

Според проф. Балев темата за насилието в детска възраст е все още непопулярна в България. Той отбеляза, че липсата на статистика е сериозен проблем за страната ни.

Проф. Балев също така изнесе пред специализантите и лекция, посветен на проблемите при спешната диагностика при децата. Той каза, че приоритет на обучението на младите лекари трябва да бъде разпознаването на симптомите на различните детски заболявания, защото в много случаи специалистите трябва да действат бързо, за да се избегне фаталния край. „Много е важно и по какъв начин ще бъде поставена тази диагноза, защото някои от методите не са особено подходящи за детската възраст. Имам предвид радиационното облъчване, което се приема при компютърната томография. Там има едно съотношение полза-вреда. При някои случай ползата от облъчването може да бъде по-голяма, отколкото вредата. Затова се преценява всеки един конкретен случай“, заяви специалистът.  

Коментари