Публикация

Българите не познават достатъчно пациентските си права


Пациентите трябва да участват при формирането на здравната политика.

Около тази позиция се обединиха участниците в дискусията в парламента, организирана от Комисията по здравеопазването във връзка с Европейския ден за правата на пациента -18 април.

Денят се отбелязва за четвърти път във всички страни от ЕС, като през тази година в проявите ще се включат стотици граждански организации, заяви пред участниците Мелъди Рос, директор на европейската Активна гражданска мрежа (ACN).

В дискусията, която се проведе под патронажа на председателя на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов, се включиха депутати, представители на пациентски организации, специалисти.

Според участниците българите не познават достатъчно пациентските си права, същевременно е необходимо всеобщо усилие принципите на Европейската харта за правата на пациентите да се спазват от всички участници в здравната система.

Представителите на Конфедерация „Защита на здравето” напуснаха залата, като изразиха недоволство от това, че едва преди 2 дни са уведомени за дискусията, същевременно като легитимен представител на българските пациенти е обявена новосъздадената Национална пациентска организация.  

 

Коментари