Публикация

От печата: НЗОК на червено с 400 млн. лева

От печата: НЗОК на червено с 400 млн. лева

Синдикати и Лекарският съюз настояват за актуализация на бюджета


Националната здравноосигурителна каса е на червено с 400 млн. лева. На толкова възлиза дефицитът й, заради който тя е затънала в дългове не само към наши, но и към чуждестранни болници. Това пише в новия си брой в. „Монитор“, като се позовава на Българския лекарски съюз.

Касата не е изплатила надлимитната дейност на болниците у нас от април 2016 до април 2017 г., тя им дължи 34 млн. лева. Други 52 млн. лв. тя не е изплатила за 2015-а. Като се тегли чертата, се оказва, че НЗОК е длъжник на лечебните завадения с 85 млн. лева. Освен това, около 215 млн. лв. дължи тя на чуждестранни здравноосигурителни фондове, респективно на болници за лечение на сънародници зад граница, изчислява председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Това е само горницата, не е ясно на колко точно възлиза задължението, като се вземат предвид падежите, допълва д-р Грозев, цитиран от изданието.

БЛС настоява бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран с 250 млн. лева.

Искаме да се изчистят натрупаните дългове и да се тръгне на чисто. Така ще сме наясно, че бюджетът на касата вече не е 3 млрд. 451 млн. лева, а е 3 млрд. 890 млн. лева - толкова, колкото е записано в него, казва още председателят на лекарския съюз.

Напълно възможно е НЗОК да даде повече средства на лечебните заведения, смята д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на синдикатите. На следващото заседание ще разглеждаме отново бюджетите на болниците, допълва д-р Кокалов. По думите му имало индикации, че средства могат да бъдат отпуснати допълнително, отбелязва още всекидневникът.

Относно казуса с надскочените лимити на „Пирогов“, синдикалистът уточнява, че спешна помощ не може да бъде отказана и там няма лимити. 

Повече по темата четете в новия брой на в. „Монитор“.

Коментари