Публикация

Министър Петров: Някои болници не трябва да имат лимити

Министър Петров: Някои болници не трябва да имат лимити

Промени в правилника на Фонда за лечение на деца


За да се справят болниците с дълговете, трябва да се намерят повече приходи и да се оптимизират разходите, без да пада качеството. Това е решението, коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред Нова телевизия.

Според него това е работещ модел, който е бил приложен във Военномедицинската академия в София. „Ще се опитаме да го мултиплицираме“, отбеляза министър Петров.

По думите му болниците трупат дългове, защото имат определени лимити от касата. В същото време здравните заведения нямат право да връщат пациенти, особено в спешно състояние. 

„Друг е въпросът, че голяма част от преминалите спешни пациенти не са в истинския смисъл такива“, подчерта министърът и даде пример с жени, които посещават АГ болница през почивните дни за цитонамазка, защото тогава им е по-удобно и няма да им се наложи да чакат при личния лекар и специалиста.

Затова според проф. Петров критерият за спешност трябва да бъде ясно разписан. 

Министърът изтъкна, че за определени болници не трябва да има лимити.

Има структуроопределящи, свързани с националната сигурност болници като „Пирогов“, някои от големите областни болници, които според мен не би трябвало да имат някакъв таван на лимита. Но ако махнем лимита и контролът трябва да бъде много добър. Не защото си нямаме доверие, а за да се борим за това доверие, подчерта здравният министър. 

„По определени показатели здравеопазването ни е отличник, а по други - оценките са слаби. Трябва да се идентифицират проблемите и да се подобри това, което не е наред“, каза още министърът.

Според него България има добре развита болнична система, оборудвана с модерни технологии, а достъпът до специалисти, които са на световно ниво, е лесен.

Министър Петров отбеляза обаче, че обществото трябва да се замисли за отношението си към лекарите.

Ще променим правилника на Фонда за лечение на деца. Ще освободим болниците и специално частните от задължението да правят обществени поръчки за медицински изделия. 

Поръчките ще се осъществяват на ниво „фонд“ - той ще може да закупува тези изделия и да ги предоставя на лекарите, обяви още проф. Николай Петров.

Целия разговор може да чуете тук!
 

Коментари