Публикация

Нов апарат в Токуда отстранява безкръвно камъни в бъбреците

Нов апарат в Токуда отстранява безкръвно камъни в бъбреците

Процедурата е щадяща за пациента, болничният престой е сведен до минимум


Дългоочакваният инструмент за ендоскопско лечение на камъни в бъбречните кухини вече е на разположение на уролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и с него бяха отстранени 5 бъбречни конкремента изцяло през естествени отвори. 

„Новият апарат се нарича флексибилен уретероскоп. Той позволява достъп до легенчето и чашката на бъбрека изцяло през естествени отвори на човешкото тяло“, съобщи медицинският директор и началник на Отделението по урология на Токуда д-р Калоян Давидов, дм. 

Той добавя, че дигиталният образ с висока резолюция позволява прецизна инспекция и достъп до почти всяка зона на органа.

Флексибилният уретероскоп бе използван вчера, като по време на интервенцията бяха отстранени 5 бъбречни камъка, разположени във формата на ветрило из целия орган. 

„Процедурата е с минимална травма, без кървене и с щадяща анестезия“, обяснява д-р Давидов. Поради тези предимства болничният престой е сведен до минимум. При липса на съпътстващи инфекции при постъпването пациентът може да бъде изписан още на следващия ден, казва урологът.Нов апарат в Токуда позволява безкръвно отстраняване на камъни в бъбреците

В повечето случаи е необходимо поставянето на временен вътрешен дренаж (стент), който на по-късен етап се отстранява в амбулаторни условия под местна анестезия. „През последните години ретроградната интраренална хирургия (RIRS) в голяма степен замести минимално инвазивните техники с достъп през малък отвор на кожата“, пояснява специалистът.

Процедурата е приложима при почти всички пациенти с камъни в бъбреците. Само ако пикочопроводът е много тесен, се налага предварително поставяне на стент около месец преди планираната интервенция. Разширяването на този естествен канал позволява да се извърши флексибилна уретероскопия.
 

Коментари

Тихомир Ушев
7 юни 2017 15:40

Звучи много добре, но не става ясно дали НЗОК покрива разходите по тази процедура. Обикновено касата не иска да плаща високотехнологични дейности напълно. Не ги интересува нито бързото оздравяване, нито краткият болничен престой и т.н. А малко хора могат да доплатят от джоба си. Дано да е на допустима цена това разбиване на камъните