Публикация

Болницата в Провадия е пред затваряне

Болницата в Провадия е пред затваряне

Парите на лечебното заведение са намалени с над 8% през тази година, има и неплатена надлимитна дейност


Многопрофилната болница „Царица Йоанна” в Провадия е застрашена от фалит. Причината - орязания от здравната каса бюджет, информира БНТ.

Управителят на болницата д-р Светослав Неделчев обясни пред националната телевизия, че средствата, превеждани от касата, не стигат дори за заплатите на персонала.

Получава се така, че след 23-то - 24-то число има планови пациенти, които се връщат, допълни той.

Тази година парите на болницата са намалени с над 8%. Лечебното заведение има и неплатена надлимитна дейност.

Всяка година Община Провадия заделя пари за здравното заведение. През май обаче се е наложило да бъдат преведени 40 хиляди лева допълнително, за да се платят сметките за лекарства и ток. Парите не са стигнали и това е наложило да бъде намален персоналът. 

По думите на управителя въпреки субсидирането, около 8-10 хиляди не достигат, затова трима служители ще бъдат съкратени.

Болницата в Провадия е единствената в областта, извън Варна, като в нея се лекуват пациенти от общините Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от много айтоски села. В лечебното заведение има четири отделения – детско, вътрешно, неврологично и за физикална терапия с общо 70 легла.

Живеещите в отдалечените от Варна общини искат болницата да продължи дейността си, защото не им е изгодно да пътуват над 70 километра до областния център.

От здравната каса няма обяснение защо е редуциран бюджетът на болницата. През последните години лечебното заведение е успяло да стопи дълговете си от 600 хиляди лева на 170 хиляди. С намаления бюджет обаче има опасност дълговете отново да нараснат.

Ние сме болница на стратегическо място и по всички евростандарти трябва да сме защитена болница. Както има защитени училища, защо да няма и защитени болници, отбеляза д-р Неделчев.

Заради ниското заплащане в здравното заведение липсват млади лекари. Основната заплата на лекар със специалност е 720 лв. Медиците там са пенсионери или в пенсионна възраст, а това означава, че не след дълго няма да има кой да лекува болните. 
 

Коментари