Публикация

От печата: Две болници завеждат дела срещу НЗОК

От печата: Две болници завеждат дела срещу НЗОК

Недоволство заради орязани клинични пътеки и неправилно определен бюджет


Дело за спрени две клинични пътеки заведе сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ срещу НЗОК, информира в. „Монитор“ .

По думите на заместник-директора на държавното здравно заведение д-р Хрисант Христов касата сключвала договори по пътеки 217.2 и 217.3 само с болници, където работели определени лекари, което поставяло останалите и техните пациенти в неравностойно положение.
Пътеките са за операции при счупване на таза и долните крайници, както и за протезиране на тазобедрена и колянна става. В повечето случаи това са сериозни травми, на пострадали при катастрофи, в много тежко състояние, което изисква спешна намеса.

Според д-р Христов се получава парадокс: ако при тях е постъпил пациент с пострадали два крайника, те трябвало да оперират само единия, а за другия болният се налагало да отиде в посочена от касата болница, коментира изданието.

„При спешно състояние няма как това да се случи. Лечебните заведения се определят избирателно, което не е редно“, отбелязва специалистът.

Той вече е сигнализирал за случая Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Всекидневникът отбелязва още, че сходно дело, но за неправилно определен бюджет за тази година, завеждат в старозагорския административен съд и от частната МБАЛ „Тракия“.

Повече по темата четете в новия брой на в. „Монитор“.

Коментари