Публикация

Българските пациенти с достъп до най-новите лекарства от цял свят

Българските пациенти с достъп до най-новите лекарства от цял свят

Иновативните медикаменти ще се поръчват чрез специална платформа, те обаче ще се заплащат в повечето случаи от джоба


Българските пациенти, страдащи от сериозни заболявания като рак на гърдата, левкемия и паркинсон, ще могат да получат достъп до иновативни и животоспасяващи лекарства преди да бъдат налични у нас.

Това ще стане възможно благодарение на започващата нова съвместна инициатива между Националната пациентска организация (НПО) и водещото социално-здравно предприятие ТheSocialMedwork. 

По искане на болниците или след лекарско предписание в рамките на утвърдените нормативни рамки, ТheSocialMedwork ще може да доставя лекарства, които не са регистрирани на българския или европейския пазар, но са налични в която и да е точка на света, като например САЩ, информира НПО.

Досега достъпът до тези лекарства за българските пациенти беше затруднен. Заявките ще се правят чрез онлайн платформа на базираното в Амстердам предприятие ТheSocialMedwork.

Екипът му е съставен от здравни професионалисти, учени и адвокати, които имат експертни знания относно регулацията на лекарствата. Те постоянно се информират относно най-иновативните лечения по цял свят, доставяйки лекарства, произлизащи от оригинални производители, които са одобрени от реномирани агенции като например Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA), отбелязва още НПО.

Организацията може да достави медикаменти за пациенти от почти всяка държава в рамките на седмици от началното им одобрение. 
България е първата страна за Централна и Източна Европа, която се включва в платформата.

„Това са добри новини за българските пациенти, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърждиев. 

В миналото българските пациенти трябваше да чакат твърде дълго преди да получат достъп до тези иновативни лекарства. Сега вече това се променя благодарение на тази инициатива“, коментира още той.

„Не е нужно българските пациенти да чакат толкова дълго. Лекарствата са вече одобрени и са достъпни за останалите страни, тук не бива да бъде по-различно“, отбеляза основателят на TheSocialMedwork Шаак Винк.

TheSocialMedworк е базирана в Холандия, но действа в страни по целия свят и вече е помогнала на пациенти от САЩ, Европа и Китай да получат достъп до потенциално животоспасяващи лекарства. 

„За нас България е водеща страна в усилията за засилване достъпа до лекарства в Централна и Източна Европа. Точно заради това избрахме България да бъде първият ни официален представител за региона“, отбеляза Шаак Винк. Платформата има функция за превод, което позволява наличната информация да бъде четена на български език.

Тъй като предоставените лекарства са иновативни, те често са също така скъпи. Макар да има случаи, в които българските болници може да покрият разходите, се очаква по-голямата част от пациентите сами да заплатят медикаментите. 

 „Цените на тези лекарства са определени от фармацевтичната индустрия. За съжаление, ние не можем да ги променяме. Тъй като лекарствените продукти са нови и иновативни, тяхната употреба не е широко разпространена. Когато количеството се увеличи, цените е вероятно да паднат, което е и от първостепенна важност за TheSocialMedwork и нашите пациенти“, допълни Винк от TheSocialMedwork.

Това е началото, но има още много път да бъде извървян. Все пак подобряването на достъпа до тези лекарства е движение в правилната посока. НПО продължава да работи върху понижаването на цените, за да спомогне подсигуряването на достъпа до лекарства за онези, които се нуждаят“, отбеляза д-р Станимир Хасърджиев. 

Коментари