Публикация

Болест на Крон и улцерозен колит  - у нас диагностицирането често се забавя с години

Болест на Крон и улцерозен колит  - у нас диагностицирането често се забавя с години

21 хил. българи страдат от възпалителни чревни заболявания, лекуват се само 3000 


220 души са се възползвали от безплатните прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ), които се проведоха от 22 до 31 май 2017 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Те бяха инициирани от университетската болница, Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит и първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания www.probudise.bg. 

77,6% от прегледаните са посочили в специалната анкета, че не са доволни от лечението си или въпреки оплакванията си, до този момент нямат поставена категорична диагноза и не се лекуват. Повече от половината от тях (53%) са хора в активна възраст (между 20 и 60 години). 74% от прегледаните са жени, а мъжете са 26%.

Над 3 млн. души в Европа страдат от ХВЧЗ, като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 хиляди. 

Един от големите проблеми, когато говорим за болест на Крон или улцерозен колит е, че не всички колеги са добре запознати с болестта. Някои от тях много рядко срещат в практиката си тези заболявания и не могат да натрупат нужния опит, за да поставят бърза и правилна диагноза. В резултат при нас (в ИСУЛ) постъпват пациенти в изключително тежко състояние. 

Това обясни проф. Борислав Владимиров, завеждащ гастроентерологичната клиника в ИСУЛ, където се проведоха прегледите.

На същото мнение е и доц. Пламен Пенчев от Клиниката по гастроентерология, който допълни, че проблемът идва още от личните лекари, които „нямат насоченост да мислят за възпалителни чревни заболявания, защото сравнително рядко се срещат с тази патология“. 

„Още при обявяването на инициативата казах, че тези прегледи ще са най-полезни за пациенти, които вече са преглеждани, но състоянието им не се е подобрило, и мисля, че се оказах прав“, допълни доц. Пенчев. 

И двамата специалисти са убедени, че много от пациентите неглижират проблема, който имат, или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ. Това забавя поставянето на диагнозата с години, когато вече болестта е в много напреднал етап и са се появили сериозни усложнения. 

ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение. Същевременно в България едва около 3 000 от заболелите се лекуват.

Тези болести засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години. Според данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Някои от факторите за това се счита, че са бързото и некачествено хранене, факторите на околната среда, както и по-добрата диагностика на заболяванията.

„Тази инициатива доказа още веднъж колко е сериозен проблемът с диагностиката и лечението на ХВЧЗ в България“, убедени са от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит.

Коментари