Публикация

Седем болници в страната са пред фалит

Седем болници в страната са пред фалит

Причините – липса на пари и орязани пътеки


Поне седем болници в страната са на път да фалират, ако не се предприемат бързи и адекватни действия. Причината – дългове или орязани дейности от спрени клинични пътеки. Става въпрос за лечебни заведения в Пловдив, Добрич, Сливен, Шумен, Омуртаг, Провадия, Левски, информира в. „Труд“.

Заради натрупана и неизплатена надлимитна дейност Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич вече е спряла част от плановите си дейности.

Пред затваряне е единственият за Южна България Областен диспансер по кожно-венерически заболявания-Пловдив. Там се заплатите се бавят, покривът тече, а телефоните са спрени, става ясно от публикацията.

Блокира се възможността и на МБАЛ-Шумен да оказва помощ на гражданите заради орязани клинични пътеки, съобщава изпълнителният й директор д-р Атанас Атанасов. Важни пътеки са спрени и в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен

Във вторник болницата в Омуртаг също обяви, че е пред фалит и ще й стане невъзможно да обслужва пациенти.

Пред закриване е и МБАЛ „Царица Йоанна” в Провадия, която лекува пациенти от общините Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от много айтоски села. Причината – липса на пари дори за заплати.

Заради ниския бюджет, договорен с НЗОК, бъдещето на общинската болница „Св. Мина” в Пловдив също е под въпрос, алармираха медицински работници.

Пред колапс е и лечебницата в община Левски. Тя е с дългове, а отделенията „Хирургия” и “Уши-нос-гърло” са закрити, допълва изданието.
 

Коментари