Публикация

Министър Петров: Недостигът на медицински сестри - най-големият кадрови проблем в здравеопазването 

Министър Петров: Недостигът на медицински сестри - най-големият кадрови проблем в здравеопазването 

На среща в министерството беше обсъдена необходимостта от утвърждаване на стандарти по здравни грижи


Най-големият кадрови проблем в системата на здравеопазването е свързан именно с недостига на медицински сестри, което автоматично го прави фокус на усилията ни.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на среща с председателя на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева и членове на организацията.

По думите му самостоятелността, отговорностите и заплащането са липсващите компоненти в регулацията на сестринския труд. 

Ето защо с екипа ми имаме намерението да разпишем ясни параметри, при които цензът на сестрите да кореспондира с правомощията и правата им, допълни министър Петров.

„Истината е, че по отношение на професионалистите по здравни грижи и в частност сестрите, здравеопазването ни има нормативна база, но тя трябва да се спазва, за да избегнем изкривявания, на каквито сме свидетели“, каза Милка Василева, като уточни, че все пак е необходима известна ревизия.

Здравното министерство допълва, че на срещата са присъствали заместник-министър Мирослав Ненков, Дафинка Коцева – главен секретар на БАПЗГ, Петя Недкова – председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, Мария Балевска – парламентарен секретар на БАПЗГ, и Лиляна Николова – председател на Националната контролна комисия на БАПЗГ.

Обсъдена е евентуална промяна на нормативната уредба, засягаща обучението на медицинските сестри, функциите и правомощията на сестрите в ясли, училища и детски градини, заплащането на сестринския труд, както и необходимостта от утвърждаване на стандарти по здравни грижи – било като отделен нормативен акт, или като приложения към някои стандарти по медицински специалности.

Коментари