Публикация

Проф. Георги Михайлов: Биологията ще бъде революцията на XXI век

Проф. Георги Михайлов:
Биологията ще бъде революцията на XXI век

Водещият специалист в областта на хематологията говори на първото Училище за персонализирана медицина, организирано от БАПЕМЕД


Българската асоциация за персонализирана медицина БАПЕМЕД проведе първото по рода си в България „Училище за персонализирана медицина“. Форумът се състоя на 7 юни в София и е първият от поредицата събития „Училище за персонализирана медицина“ . Темата бе „Персонализирана медицина: молекулярна диагностика в онкохематологията – реалност, възможности и предизвикателства“.  Към събитието проявиха интерес участници от различни сектори на здравеопазването – утвърдени медицински специалисти в областта на хематологията и онкологията, молекулярни биолози и други специалисти по здравни грижи от сектора на диагностиката, представители на фармацевтичната индустрия, академичната общност, лекари-специализанти, студенти и пациенти. 

 

Събитието беше уважено лично от проф. д-р Георги Михайлов – водещ специалист в областта на хематологията и депутат в 44-то Народно събрание. Той произнесе кратко приветствие към форума и пожела успех на инициативата на БАПЕМЕД.

 

Представяме ви приветствието на проф. Георги Михайлов на форума:

 

Благодаря ви, за мен бе чест да получа покана от вашето училище. Аз съм от поколението, което преживя създаването на протоколите, на догмите за лечението на онкологичните заболявания и сега, в края на своята кариера, е осъдено да преживее възхода на персонализираната медицина. В първата ни среща, в първите ни успешни битки и с онкологичните, и с онкохематологичните заболявания,  беше особено важно да се сформират определени групи от пациенти, да се обхванат най-важните рискови параметри при тях и да се търси един много стабилен и продължителен терапевтичен отговор.

 

В хода на нашата клинична практика обаче се оказа, както много често става в медицината, че всеки човек представлява една особена безкрайна вселена от взаимно преплитащи се фактори.

 

 

Съвсем наскоро, по повод на пациент, който се подготвяше за трансплантиране при нас, си направих справка с едно от най-големите ръководства по хематология колко прогностични фактори има при острата миелоидна левкемия. Оказа се, че те са около 90. И като си представите тяхното прекръстосване до какво може да доведе, точно това ни дава представа и ни помага да разберем всички ние, че  действително персонализираната медицина и нейните възможности в бъдещите десетилетия ще доведат до т.нар. хиперстратификация – на много малки групи от пациенти, както и постепенното достигане до всеки пациент поотделно, с намирането на точния модул за въздействие.

 

Детайлите са много и много от вас тепърва ще се сблъскват с тях. Аз по-скоро бих пожелал на България и на всеки от вас да направи усилия да се върне в биотехнологичната промишленост, която е насочена към клиничната медицина. Тя изисква нещо, което България притежава – един чудесен човешки ресурс, който ние виждаме във ваше лице. В същото време тя не изисква толкова големи и мащабни вложения, както изискват други клонове на промишлеността. А това е наука, която е наука на бъдещето и практика на бъдещето. Всички вие знаете, че биологията ще бъде революцията на XXI век, а не електрониката, която вече направи своята революция.

 

Пожелавайки ви успех в това Училище за персонализирана медицина, аз мога само да засвидетелствам нашето уважение към вас и желанието и надеждата, че именно вие ще прокарате тази пътека и ще я довършите докрай, за да се озовем в един много по-съвършен свят само след няколко години. Благодаря ви!

 

Още за форума четете ТУК.

 

Коментари