Публикация

Д-р Дренски: Персонализираната медицина в България изисква нормативни промени и различно финансиране

Мотото на персонализирана медицина е „Правилното лекарство, на правилния човек в правилното време“


България е на правилния път по отношение на въвеждането на методите на персонализираната медицина, но тя все още не е достатъчно популярна. Това стана ясно от думите на председателя на УС на Българската асоциация по персонализирана медицина д-р Явор Дренски по време на специално училище по темата, което се проведе на 7 юни в София. В срещата взеха участие близо 40 лекари и специалисти по молекулярна биология и генетика. Той коментира, че в България все още има нужда от нормативни промени, които да регламентират използването на персонализираната медицина. Според него е нужна и промяна в начина на финансиране, а също така реимбурсирането на лекарствата от страна на НЗОК. Той добави, че асоциацията е изготвила стратегия за прилагане на персонализираната медицина, която да стане част от Националната стратегия за здравеопазване 2020.

Д-р Дренски отбеляза, че подобно обучение се провежда за втори път, като целта му е да се популяризира персонализираната медицина сред медицински среди. Според него дори и да не се занимават пряко с тези методи, лекарите трябват да имат нужната информация, за да могат при необходимост да насочат болните там, където могат да получат правилното лечение. Той  добави, че сред приоритетите на неговата асоциация е също така и обучението на пациентите. „Всеки един трябва да знае какво е персонализирана медицина и как да я потърси при необходимост“, каза специалистът.

По време на курса бяха представени последните постижения и иновации на персонализираната медицина в областта на онкохематологията, съпътстващата диагностика и иновациите в биотехнологиите. Д-р Дренски отбеляза, че темата не е случайна, защото в онкохематологията целият цикъл на персонализираната медицина от диагностика, лечение и проследяване, се е превърнало в стандарт. По думите му успехите на науката в тази област са на много високо ниво. „Мотото на персонализираната медицина е: Правилното лекарство, на правилния човек в правилното време. Прогресът на науката дава все повече възможности да влезем в човешкия геном и да преценим дали дадено лекарство е подходящо за даден пациент. Бъдещето е това - спрямо геномната карта на пациента и мутацията на гена да му бъде дадено точно лекарство. По този начин се намаляват страничните ефект и се увеличава ползата от терапията, включително от финансова гледна точка“, каза д-р Дренски. Той добави, че е особено важно персонализираната медицина да бъде съчетана с оценка на здравните технологии.

По време на обучението д-р Велизар Шиваров, лауреат на престижната награда за млад учен „Питагор“ и част от екипа на УМБАЛ „Софиямед“, представи възприятието на един български лекар за персонализирания подход при миелоидни злокачествени заболявания.

Събитието продължи с две последователни лекции, фокусирани върху иновацията. Темата „Приложението на 3D биопринтинг за проучвания на рак и клетъчно-базирани модели “беше разгледана от проф. Колин МакГъкин – председател и CSO на CTIBIOTECH и президент на Cell Therapy Research Institute, Лион, Франция. Неговият колега, д-р Николас Форраз – CEO на CTIBIOTECH и вице президент на Cell Therapy Research Institute, Лион, Франция, презентира „2D/3D ин витро клетъчно-базирани биотестове за ускоряване на персонализираната медицина при терапията на рак“.

Г-н Ралф Верзантвоорт – мениджър развитие на пазара EMEA; Клинична геномика ЕМЕA, QIAGEN, засегна темата за начините за подобряване и възможностите да се опростят лабораторните изследвания в онкохематологията.

Върху новите стратегии за диагностика на левкемиите беше акцентът на лекцията на проф. д-р Михаел Росбах – VP Pharma Partnering, Vela Diagnostics.

Училището завърши с презентация на г-н Георги Ганев, IBM България, който представи на аудиторията изключително иновативна платформа, която улавя, интерпретира и споделя комплексни данни от реалната практиката, геномна информация, медицински молекулярни и фенотипни данни. Приложението на самообучаваща се система, каквато е IBM Watson for Oncology, е ключово за персонализирания подход и лечение на пациенти с онкологични заболявания. 

Коментари