Публикация

Тест в УМБАЛ "Свети Георги" показва застрашени ли сме от инфаркт

Благодарение на софтуерно надграждане на модерната компютър-томографска апаратура в Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив от началото на годината се извършват високоспециализирани компютър-томографски изследвания на сърцето и коронарните съдове.




Началника на отделението д-р Анна Петрова обясни, че сърдечната компютърна томография е безболезнен, неинвазивен тест, който позволява триизмерна визуализация с висока разделителна способност на сърдечните кухини, големите артерии и вени, коронарните съдове и други съседни структури. 

Двата основни типа изследвания са коронарен калциев скор и коронарната компютър томографска ангиография. 

УМБАЛ „ Св. Георги“ е единственото лечебно заведения в Южна България, което предлага тази възможност на своите пациенти. 

Какво представлява сърдечната томография за калциеви резултати?

Сърдечното компютър-томографско сканиране за коронарен калций е неинвазивен метод за получаване на информация за наличието, разположението и степента на изразеност на калцирана плака в коронарните артерии - съдовете, които доставят кислородсъдържаща кръв на сърдечния мускул. Калцираната плака сигнализира за наличието на атеросклероза, болест на стената на съдовете, наричана също коронарна артериална болест. Хората с тази болест имат повишен риск от сърдечни пристъпи. Освен това с течение на времето прогресията на натрупването на плака може да стесни артериите или дори да „спре“ кръвообращението към сърцето. Резултатът може да бъде гръдна болка, понякога наричана "ангина", или инфаркт, посочи д-р Анна Петрова. 

Количеството калций, което се открива при сърдечно сканиране, е полезен прогностичен показател. Находките върху сърдечната томография се изразяват като калциев резултат. Друго име за това изследване е калциум скор компютърна томография. 

Целта на сърдечната томография за калций е да се определи дали е налице коронарна артериална болест и в каква степен, дори и да няма симптоми. Това е скринингово изследване, което може да бъде препоръчано от лекар за пациенти с рискови фактори, но без клинични симптоми, уточни специалистът. 

Основните рискови фактори за коронарната болест са високи нива на холестерола в кръвта, фамилна анамнеза за сърдечни пристъпи, диабет, високо кръвно налягане, пушенето на цигари, наднормено тегло или затлъстяване и заседналият начин на живот. 

 



Компютър-томографска коронарография 

е изследване на артериите на сърцето и сърдечните кухини, което се изпълнява по време на въвеждане на контрастна материя във вената на ръката. Единствената разлика от “обикновените” компютър-томографски изследвания е синхронизацията със сърдечния цикъл, или по-просто казано, едновременно с ЕКГ мониториране. Изследването трае не повече от 15-20 минути, като в редица случаи може да замести инвазивното кардиологично изследване в катетризационната лаборатория.

 

За разлика от традиционната коронарография, при компютър-томографската коронарография не се използва съдов катетър за достигане до сърцето, не е нужно време за възстановяване след изследването, понася се лесно от пациента, получената информация е с диагностична стойност. Традиционната коронарография остава метод на избор в случаите на съществуващо сърдечно заболяване заради терапевтичните възможности на метода, казва д-р Анна Петрова. 

Тя е категорична, че компютър-томографската коронарография е много полезен метод при оценката на пациенти с атипична гръдна болка - за да се изключат блокирането на коронарните артерии или да се изключи анормална анатомия на коронарната артерия (вродени коронарни аномалии). Това е особено важно при пациенти с фамилна анамнеза за ранно начало на сърдечно заболяване или при пациенти, които са имали двусмислени стрес тестове.

 

Пациентите, които са изложени на висок риск от запушване на артериите, обикновено ще отидат за сърдечна катетризация. Въпреки това, при пациенти, които имат нисък до средно голям шанс да имат значителни запушвания в артериите, компютърната томография има предимствата, че е по-бърз, по-малко инвазивен и с по-нисък риск от инвазивна катетризация метод. Освен това компютър-томографската коронарография има способността да открива най-ранните признаци на коронарно артериално заболяване, което не може да се види чрез стрес тестове или сърдечна катетризация, но това може да бъде полезно за приспособяване на медицинската терапия и промяна на начина на живот при пациентите. 

Методът се препоръчва и за пациенти, на които вече са поставени стендове или байпас анастомози на коронарните съдове, допълва началникът на Отделението по образна диагностика.

 

И двете изследвания се извършват след преглед от кардиолог и по негово назначение, обясни д-р Анна Петрова. За  пациенти, хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Георги“, изследванията са безплатни. 

Сърдечното компютърно сканиране изисква специализирани, мултидетекторни, поне 64-срезови компютър томографски апарати, с какъвто разполага Отделението по образна диагностика. 

Няма възрастови ограничения за пациентите, които ще се изследват. Те трябва да продължат да приемат обичайните си лекарства, но да избягват кофеина и пушенето четири часа преди самото изследване. 

За получаването на диагностично качествени образи е необходимо сърдечната честота да е под 62 удара в минута.

 

 

Съществуват ли рискове за пациентите при компютърната томография?

 

Основните нежелани реакции и усложненията на компютър-томографските изследвания са свързани с контрастните реакции и излагането на радиация. Рентгеновият контраст може, макар и много рядко, да причини алергични реакции и да влоши бъбречната функция. Важно е пациентите да уведомят лекаря, ако имат основно бъбречно заболяване, особено ако са диабетици или имат алергии към рентгенов контраст или йод. Всички пациенти, при които се прилага венозен контраст, трябва да извършат изследване на урея и креатинин, за да гарантират, че бъбречната функция може да толерира контраста. Диабетиците, приемащи медикамента метформин, трябва да спрат това лекарство 48 часа след сканирането. 

Излагането на радиация е незначително. Докато едно сканиране представлява минимален риск за пациенти на средна възраст и по-възрастни пациенти, по-младите пациенти и жените, които са по-чувствителни към вредните ефекти от радиацията, е по-добре да бъдат подложени на алтернативен тест. Освен това пациентите, които са имали множество предишни КT изследвания или нуклеарно медицински изследвания, могат да бъдат по-подходящи за алтернативни изследвания, тъй като се смята, че рисковете от излагане на радиация са кумулативни, посочва д-р Анна Петрова.

 

Коментари