Публикация

РЗИ-Варна: Има риск от малария

РЗИ-Варна: Има риск от малария

28 случая на болестта са регистрирани у нас през 2016 г.


Във връзка със засиления мигрантски поток към България и държавите от Европейския съюз през последните години от страни с разпространена малария е налице риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването. 

Това предупреждава Регионалната здравна инспекция във Варна.

През миналата година у нас са регистрирани 28 случая на болесттта. Диагнозата е доказана при девет български граждани (от които един починал), двама чужденци и седемнадесет бежанци, настанени в Специалните домове за временно настаняване в Любимец и в Регистрационно-приемателните центрове за мигранти в градовете Харманли и София. 

Също така с настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври, се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители (комарите от род Anopheles) и възникването на местни случаи на малария, уточняват от здравната инспекция.

Маларията е заболяване, представляващо сериозен медицински и социален проблем за редица страни по света, поради факта, че често завършва летално при закъсняла диагноза и лечение.

Заразяването става чрез ухапване от комари, които преди това са смукали кръв от човек с това заболяване. Всички хора са възприемчиви към маларията. Траен имунитет след преболедуване не се създава. Ваксина срещу болестта все още няма, изтъкват от РЗИ.

Характерни за маларията болестни прояви са пристъпите от треска – чувство на студ, придружено с вдигане на висока температура, последвано от силно изпотяване. Тези пристъпи се повтарят през определени интервали от време. 

В началото на заболяването, след преминаване на пристъпа и до настъпването на следващия, болният се чувства добре. Но много скоро общото състояние се влошава, съзнанието е объркано, черният дроб и далакът се увеличават. Едно от най-тежките усложнения, водещи до смърт, е маларийната кома, проявена с пълна загуба на съзнанието, поради поразяването на централната нервна система.

Диагнозата се поставя въз основа на характерната клинична картина, епидемиологична анамнеза и се потвърждава с откриване на маларийни плазмодии чрез изследване на дебела капка периферна кръв и кръвна натривка.

Хора, които ще пътуват в Азия, Африка и Латинска Америка, могат да получат информация за страните с разпространена малария тук.

По време на престоя в такава страна е необходимо да се предприемат следните мерки:

1. Предпазване от ухапване от комари чрез:
- използване на инсектицидни репеленти (лосиони, кремове).
Нанасят се върху кожата на откритите части на тялото вечер и през нощта. Да се предпазват лигавиците на очите и носа;
- обработване на помещенията за спане с инсектициди (спрей), използване на високочестотни вибратори, прогонващи комарите;
- използване на инсектни бариери – вечер и през нощта да се носят дрехи, покриващи ръцете и краката. Да се нощува в жилища с климатична инсталация, замрежени прозорци и тюлена мрежа над леглото.

2. Провеждане на химиопрофилактика:
Химиопрофилактиката се провежда с препарати по указание на Световната здравна организация, като тази информация може да получите тук. Приемането на лекарства започва една седмица преди заминаването за съответната страна, продължава по време на целия престой и четири седмици след завръщане. Нито един препарат обаче не гарантира 100% защита срещу паразитозата. Но пропускането даже на една таблетка значително увеличава риска човек да се разболее от малария.

Възможно е да измине известен период от време преди проявата на първите признаци на малария, поясняват още от РЗИ-Варна.

След завръщане от страна, в която е разпространено заболяването, е необходимо личният лекар да бъде уведомен за това пътуване. Наличие на температура по време на пребиваването или след завръщането от малариен район, независимо от поставената диагноза, може да бъде проявя на тази паразитоза. Това налага незабавно извършване на специфичното изследване в лаборатория, допълват здравните власти.

Коментари