Публикация

Дебатите около забраната за пушене продължават следващата седмица


Дебатите в Народното събрание за това дали да отпадне, или не забраната за тютюнопушене на обществени места в закрити помещения се отложиха за следващата седмица.

През 2009 г. депутатите решиха да се забрани пушенето на обществени места от 1 юни тази година.

Проектът, внесен от ГЕРБ, предлага в заведенията с площ до 100 кв. метра собственикът да решава дали ще се пуши, или не, като в тях  няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще бъдат длъжни да обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

В мотивите се казва, че в подписаната Конвенция за забрана тютюнопушенето няма изискване за категорична забрана на всички обществено достъпни места. Изтъква се още, че България разчита на туризма и на отглеждането на тютюн, като важни пера в икономиката на страната.

„На този етап борбата с вредния навик не може да бъде спечелена единствено с въвеждането на пълна забрана”, каза Иван Иванов (ГЕРБ). Според него е необходима информационна кампания и стремеж за това в дългосрочен план.

Депутатът цитира данни от проучване, според което 88 % от пушачите смятат пълната забрана за нереалистична.

Днешната дискусия противопостави пушачите и непушачите сред депутатите.

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова да се гласува против законопроекта.

„Ако си истински европеец, не може да заставаш в положението на човек, който съзнателно наврежда на здравето на друг”, посочи депутатът.

Според Иван Костов проблемът пушачи и непушачи е проблем на толерантността – може ли българинът да влиза в обувките на другия.

„Знаете ли, че аз не влизам в стаята на парламентарната група на Синята коалиция, защото там се пуши”, каза още синият депутат.

Съпартиецът му Асен Агов отговори, че ще се съобразява с колегите си, но е против това законът да го ограничава, без държавата да му осигурява услугите, от които има нужда при положение, че си плаща данъците, включително акциза върху тютюневите изделия.

Лютви Местан от ДПС заяви, че не пуши от 7 години, че досега е бил толерантен, но от днес вече няма да бъде.

Представители на гражданската инициатива „Без дим” бяха изведени от парламентарната зала, след като опитаха да протестират.

„Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция”, каза Марияна Тодорова от сдружението.

Тя посочи, че ресторантьори и хотелиери смятат, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят.

Коментари