Публикация

ВИТАМИНЪТ, КОЙТО ОБИЧА СЛЪНЦЕТО

ВИТАМИНЪТ, КОЙТО ОБИЧА СЛЪНЦЕТО

Кратка информация за витамин Д - действие, недоимък, лечение.


Какво е витамин Д?

Витамин Д е вещество, от което тялото се нуждае, за да усвои калция, който постъпва с храната, да регулира количеството на калция и фосфора в костите и отделянето им през бъбреците  с урината.

Но не само това. През последните няколко години се натрупаха достатъчно данни, от които става ясно, че витамин Д е важен не само за здравето на костите. Той участва в работата на всички жлези с вътрешна секреция и на имунната система, има значение за предпазването от сърдечно-съдови и злокачествени заболявания, влияе на нервната система и психиката. При редица хронични заболявания често се установява недоимък на витамин Д.

Витамин Д се съдържа в мазните риби и в рибеното масло, в жълтъка на яйцата, в кравето масло, черния дроб, млякото и млечните продукти. Произвежда се и в кожата под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи.  Излагането на слънце за 10-15 минути дневно е достатъчно, за да произведем необходимия за здравето на костите ни витамин Д. Използването на слънцезащитни кремове е важно за предпазване от слънчево изгаряне и рак на кожата,  но не позволява на тялото да произвежда достатъчно витамин Д. Кърмата често е с ниско съдържание на витамин Д. По тази причина кърмещата майка трябва да получава допълнително витамин Д, а в много индустриализирани страни кравето мляко, бебешките млека и други храни са обогатени с витамин Д.

Какви се причините за недоимък на витамин Д?

Най-често това е недостатъчният му внос с храната, нарушеното усвояване в червата поради заболяване и недостатъчното излагане на слънце.

 

Какви са проявите на недоимък на витамин Д?

Класическата проява на дефицит на витамин Д е рахитът при кърмачетата и малките деца. Нарича се витамин Д недоимъчен рахит.

Ранните признаци могат да бъдат неспецифични – неспокойствие, повишена потливост, ненаддаване на тегло, забавяне на двигателното развитие и растежа, забавено никнене на зъбите и др. Най-характерният, но и най-късен признак на рахита, са костните деформации. Те са резултат от нарушената минерализация на костите и неправилното им формиране. Заради натоварването при ходене се получава изкривяване на крачетата във формата на буквите О, Х или К. Поради същата причина бебетата, които пълзят, но още не вървят, могат да получат разширяване на китките. В други случаи може да се види задебеляване на краищата на ребрата – „рахитична броеница”, изпъкване на челото  и други.  Понякога нивото на калций в кръвта става толкова ниско, че може да предизвика гърчове.

Съществуват и други форми на рахит, чиито причини са генетични и  при тях също има нарушение в обмяната на витамин Д.

При възрастните признаци на дефицит на витамин Д са общата мускулна слабост, депресията,  остеомалацията  и остеопорозата на костите, различни неспецифични нарушения във всички органи и системи. Повишен е  рискът от фрактури.

 

Как се диагностицира недоимъкът на витамин Д?

При изявен  рахит клиничният преглед насочва вниманието на лекаря към диагнозата. Рентгенографските изследвания показват разширяването на краищата на дългите кости. Кръвните изследвания могат да покажат ниски нива на фосфор и нормални или ниски нива на калция. В практиката вече широко се изследва нивото на 25-ОН-витамин Д и това е най-добрият маркер за нивото на наличния в организма витамин Д. При необходимост могат да се направят и други изследвания, които ще дадат представа за засягането на определени органи: общ белтък, албумин, креатинин, паратхормон в кръвта, количеството на отделения с урината калций и др.

 

Кои деца са застрашени от недоимък на витамин Д?

Бебетата, които се кърмят и не получават допълнително витамин Д, са в най-висок риск. Рискът е още по-голям, ако и майката на бебето има дефицит на витамин  Д.  Той е доста чест сред жените в детеродна възраст. Още по-чест е при децата с по-тъмна кожа и тези, които не се излагат достатъчно на слънце. С риск от дефицит на витамин Д  са децата с хронични стомашни, бъбречни и чернодробни заболявания (съответно поради честата употреба на антиацидни средства, загубата на белтък с урината и нарушена чернодробна функция), с муковисцидоза, улцерозен колит, цьолиакия (поради лошото усвояване на мазнините). Децата, лекувани продължително време с кортикостероиди и антиконвулсанти, също са застрашени. Силно застрашени са и децата и възрастните с наднормено тегло. Хората, спазващи вегетарианска и веганска диета също са в риск.

 

Как да профилактираме дефицита на витамин Д?

Всички деца на естествено хранене и тези, които получават по-малко от 1 л мляко на ден, трябва да получават 400 Е вит. Д дневно.  Това може да стане със стандартни детски витаминни капки. За подрастващите и възрастните, в това число и кърмещите жени, се препоръчва доза от 600 Е вит. Д дневно.

 

Как се лекува дефицитът на витамин Д?

Лечението се провежда с висока доза ергокалциферол (вит. Д2) или холекалциферол (вит. Д3), за да се попълнят резервите и нуждите на организма. Стандартно се препоръчва 2000-4000 Е дневно за срок от няколко месеца. Дозата може да варира в зависимост от теглото и възрастта на детето. Ако калцият в храната е недостатъчен, необходим е допълнителен калций за поддържане на нормалното му ниво в кръвта и костите,. При адекватно лечение рентгеновите изменения  претърпяват обратно развитие, АФ се нормализира за 6-8 седмици. Ако краката са силно изкривени, за изправянето им може да са необходими месеци.

Предозирането на витамин Д може да доведе до нежелани странични ефекти – жажда, често уриниране, нарушения на сърдечния ритъм, камъни в бъбреците и др..

При наличие на характерни признаци, неспецифични оплаквания, уточнено друго хронично заболяване и/или съмнения за дефицит на витамин Д е необходима консултация с детски ендокринолог, за да се проведат необходимите изследвания, да се уточни диагнозата и да се проведе адекватно лечение.

Коментари