Публикация

Мъжката уретра може да се възстанови със собствен биологичен материал

През последните 20-25 години започна използването на свободна лигавица от устната кухина – първоначално от бузата, а впоследствие и от лигавицата на езика


Проф. Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

 

Реконструктивната хирургия на мъжката уретра е сложен оперативен процес като анатомия и хистология, и изисква определени консумативи и инструментариум. Това е причината тя да не може да бъде прилагана масово. Затова в повечето европейски страни и в САЩ има специализирани центрове, които се занимават с тази дейност.

Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” e единственото звено в България, в което цикълът по диагностика и лечение на стриктури на мъжката уретра е напълно затворен. Въвели сме всички най-модерни оперативни техники, с прилагане на трансплантати от лигавица от устна кухина. В крак сме с водещите страни в света. На практика можем да бъдем референтен център за страната, като се надяваме това да бъде потвърдено от МЗ. 

За да се направи нова уретра или да се разшири, е необходим тъканен материал. В миналото той се взимаше от кожата на пениса, от препуциума. През последните 20-25 години започна използването на свободна лигавица от устната кухина – първоначално от бузата, а впоследствие и от лигавицата на езика. Това се оказва един от най-подходящите биологични материали за пластично заместване на част или на цяла уретра. България е сред първите държави в света, които въведоха този подход. Нещо повече, доразвихме нашите възможности и създадохме нов метод при липсваща уретра. Докладвахме го на последния конгрес на Българската урологична дружество, както и пред Американската урологична асоциация (AUA).

Техниката се прилага на два етапа, обикновено при пациенти с разкъсана уретра след травми – най-често пътно-транспортни или битови инциденти. В повечето случаи пострадалите са млади мъже, а  методът дава шанс да се възстанови нормалното уриниране и еякулация. Самите операции не са толкова тежки за организма, но са много прецизни и трябва да се извършат по подходящ начин, за да има успеваемост. В тези случаи са необходими няколко месеца за калибриране на уретрата, но в крайна сметка се осигурява комфорт на пациентите.  

През последните години в урологията масово навлязоха минимално инвазивните методи. В момента ендоурологията заема около 70% от  оперативната дейност на урологичните звена. Това предполага работа през пикочния канал, който е с много особена структура. Въвеждането на инструменти и катетри през него често води до образуването на стриктури на уретрата.

През 2016 г. на конгреса на AUA бяха представени и правилата за поведение при стриктури на уретрата. Повече от 20 години участвам в дебатите по този проблем на международно ниво и мога да кажа, че нещата се уеднаквяват.  Любопитното е, че през 2007 г. защитавах дисертация по темата, където изведох същия алгоритъм, предложен от AUA. Едно от правилата е, че ако след втора уретротомия, стриктурата на уретрата рецидивира в рамките на 3 месеца, следва да се прави уретропластика. Друго правило е, че преди да се вземе решение за уретропластика, трябва да се извърши уретрография. Нещо, което не се прави често у нас. В УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“  можем да разчитаме на колегите от образната диагностика и да извършваме този диагностичен тест. 

Коментари