Публикация

Д-р Д. Петров: Има преразход на НЗОК за лекарства, вземат се мерки

Д-р Д. Петров: Има преразход на НЗОК за лекарства, вземат се мерки

Касата дължи 235 млн. лв. на чужди лечебни заведения


Още е рано да се говори за дефицит в бюджета на здравната каса.

Това казва нейният подуправител д-р Димитър Петров в интервю за в. „Монитор“.
Той отбелязва, че по отношение на лекарствата има преразход. Подготвят се обаче мерки и трябва да се изчака, за да се види как ще заработят те.

Става въпрос за 28 млн. лв. в онкологичната и болничната помощ и 68 млн. лв. при медикаментите за извънболнична помощ. Предлаганите промени са насочени към лекарствата и контрола в болничната помощ, но те няма да са в ущърб на болните. 

Най-напред предвиждаме да се премине към централизирано договаряне на лекарствата за онкологията, което изисква законова програма. Тя може да влезе в сила в края на тази или в началото на следващата година. Ще следим спазват ли се линиите на терапия, да не се изписват скъпи медикаменти още от самото начало. Не е добре и за пациентите да бъдат включени направо на биологична терапия и на втора линия. Алгоритъмът на лечение дава възможност те да започнат с първа линия медикаменти, когато спрат да им действат, да минат на втора и т.н. Ако те минат директно на втора линия, когато организмът стане резистентен към тях, няма да имат с какво човекът да бъде лекува, пояснява д-р Петров.

Той отбелязва, че към момента задълженията на касата към клиники в чужбина за лечението на български граждани са около 235 млн. лв., но това не са дължими плащания за тази година. 

Върху тях започват да текат лихви в период година и половина след услугата. За някои от тях НЗОК е постигнала споразумение за разсрочени плащания. През 2017-а реално ще платим около 60 млн. лв. от тези средства. Истината е, че те се увеличават от година на година, казва подуправителят на касата.

Д-р Петров коментира и неизплатената надлимитна дейност на болниците.

За 2015 г. болниците имат надлимитна дейност за 52 млн. лв., за които касата няма никакво основание да плаща. За 2016-а въпросът е спорен. Там има едни 19 млн. лв., които предишният Надзорен съвет на НЗОК е решил да плати през януари т.г., но без да каже откъде ще ги вземе, тъй като до 1 април касата няма право да преразпределя резерва си. Следващият състав на Надзорния съвет отмени решението на предшествениците си, като спря плащането и го отложи за неопределено време.

Надлимитната дейност за 2017 г. възлиза на няколко милиона лева за първите четири месеца на годината. За това тримесечие няма отчетена такава, тъй като лечебните заведения имат право да си прехвърлят от месеци в месеци. Точната цифра ще стане ясна след 1 юли, изтъква той.

Подуправителят на НЗОК се спира и на финансовото положение на „Пирогов“. В началото на месеца от лечебното заведение сигнализираха, че имат надлимитна дейност в размер на половин милион лева и ако се придържат към лимитите,  спешната болница вече да е спряла работа. 

Получихме писмо от директора на „Пирогов“ проф. Балтов, в което се твърди, че има неизплатени 250 хил. лв. за дейност. От тях обаче 166 хил. лв. са за медицински изделия, те са от април и ще бъдат платени през юни, тъй като НРД позволява плащането да преминава от 30-ия до 60-ия ден от отчитането. Останалите суми, а те са за март и април, се отнасят за лечение на неосигурени пациенти, което не е проблем на НЗОК, коментира д-р Петров.

Цялото интервю с подуправителя на Националната здравноосигурителна каса можете да прочетете тук!

Коментари