Публикация

Министър Петров: Моделът на управление при частните болници е добър, трябва да се поучим от него

Министър Петров: Моделът на управление при частните болници е добър, трябва да се поучим от него

До 2 години да бъде въведена система за електронното здравеопазване, реши НС


Държавата да се поучи от модела на управление на частните болници.
За това призова министърът на здравеопазването проф. Николай Петров от парламентарната трибуна по време на дебат за болничната помощ.

По отношение на мениджмънта на болниците, прави ли ви впечатление, уважаеми дами и господа народни представители, че говорим само за дългове на общински, държавни, университетски, но не и на частни болници? Какво означава това - че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен. Значи трябва да се поучим от този модел. 

 

Това може да бъде постигнато не със стратегия за управление на лечебните заведения, може би това не е най-точната дума, но с контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев, подчерта министърът.

Той отбеляза още, че ако има подкрепата на парламента и достатъчно време, ще бъдат отчетени резултати.

Ще имаме много дискусии, ще имам удоволствието да отговарям на доста ваши въпроси и тогава ще вляза в детайлите на това, защо е на първо място по просрочени задължения университетската болница в Стара Загора, защо е шампион по задължения университетската болница в Пловдив, как, по колко и защо е в такава критична ситуация болницата в Ловеч. Тогава ще говорим с дати, цифри и имена. Защото аз съм за публичност и прозрачност в управлението, подчерта проф. Петров.

 

Министърът допълни, че по отношение на т.нар. надлимитни дейности - не може да има тотална и пълна свобода. 

Депутатите решиха министърът на здравеопазването два пъти годишно -  през юни и декември, да предоставя на здравната комисия към парламента отчет за текущото финансово състояние на болниците. Освен това до края на тази година министърът трябва да представи на комисията доклад за готовността за въвеждане на единни стандарти на управление в държавните общински болници.

Парламентът реши още в срок от две години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване и всички нейни компоненти. 

Коментари