Публикация

Личните лекари у нас са намалели с една пета за 12 години

Личните лекари у нас са намалели с една пета за 12 години

В момента техният брой е 4300, най-голям е недостигът на джипита във Видин, Разград, Смолян, Ямбол, Кърджали и Силистра


Тенденцията за редуциране на броя на личните лекари у нас остава стабилна. Последните данни на здравната каса сочат, че за 12 години общопрактикуващите у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета, информира в. „Сега“.

Към момента личните лекари в страната са 4300. През 2005 г. те са били 5340. Намалението спрямо миналата година е с 57 джипита - през 2016 г. договор с НЗОК са имали 4357 общопрактикуващи.

Според националната здравна карта у нас са необходими 4852 семейни лекари, колкото са били преди 7-8 години. 

Всекидневникът отбелязва още, че причините джипитата да намаляват са, че условията на работа стават все по-трудни, а доходите в първичната извънболнична помощ не нарастват.

Положението е най-сериозно в отдалечените райони. Там НЗОК дава допълнителни пари на желаещите да практикуват медици, но покрай постоянните дефицити в бюджета на касата често и тези плащания се забавят. Районите, където липсата на общопрактикуващи е най-остра, са Видин, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян и Ямбол.

„По тази причина и интересът за специализации по обща медицина е много нисък, което означава, че тепърва страната ще се сблъска с далеч по-тежък дефицит на общопрактикуващи лекари.

През тази година за първична помощ здравната каса ще плати общо 200 млн. лв., или под 6% от бюджета си. Препоръките са до 2020 г. тази пари да нараснат почти двойно, но не е ясно дали това ще стане. Идеята е личните лекари да имат и повече задължения, като така пациентите, които се насочват за далеч по-скъпото болнично лечение, да намалеят“, допълва изданието.

Повече по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари