Публикация

От печата: Обмисля се НЗОК да плаща и на клиники с лекари на хонорар

От печата: Обмисля се НЗОК да плаща и на клиники с лекари на хонорар

Това е възможно с промяна в стандартите за определената специалност


Касата да сключва договори с болници и да им плаща, дори ако в тях няма лекар от дадена специалност на щат, а работи само на хонорар или на половин щат.

Това може да стане с промяна в стандартите за определената специалност, които заковават колко точно медици от конкретната специалност трябва да има, информира в. „Монитор“, като се позовава на стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК

Това се налага заради изискванията на медицинските стандарти на фона на недостатъчния медицински персонал по места. Тези изключения се превръщат в правило, т.е. непрекъснато излиза някаква специалност, някаква пътека, някаква болница.

Ако се върне лентата назад, ще се окаже, че се е натрупала критична маса от изключения, които биха били основание да се преразгледат условията по принцип на лечебните заведения за разрешаване на дадена дейност. Ние бламираме тези стандарти, тези изисквания с изключения, е казал по време на заседанието представителят на КТ „Подкрепа“ в Надзорния съвет Теодор Василев, цитиран от изданието.
 

Коментари