Публикация

И управителят на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

И управителят на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени, подчерта д-р Комитов


Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране, става ясно от негово интервю пред БНР.

Това „надлимитна дейност“ е придобило гражданственост - това всъщност е стойността на разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори. 

Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо, им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях. Една от тях (…) се намира в София - това е „Пирогов“. Тя няма как да връща пациенти и формира така наречената „надлимитна дейност, каза д-р Комитов.

Той допълни, че днес, заедно с представители на здравното и финансовото министерство, ще се обсъди дали да не се състави списък от лечебни заведения, които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит.

На въпрос дали има предвид това, което е предложил здравният министър проф. Николай Петров - да има „безлимитни“ болници, управителят на НЗОК отговори:
„Точно така. Но не може да бъде за всичките, защото ние нямаме такъв ресурс - да платим всичко“. 

Според него списъкът с болници без лимити трябва да бъде съставен от Министерството на здравеопазването, следвайки критериите на Световната здравна организация.

По тези критерии трябва да се направи списък, по който ние, като каса, да плащаме на тези лечебни заведения безлимитно и това най-вероятно (вероятно казвам, те ще решат) ще са университетските, областните болници, отбеляза д-р Комитов.

По думите му този списък едва ли ще важи със задна дата, ще се търсят други възможности за компенсиране на вече задлъжнелите лечебни заведения.
Д-р Комитов допълни, че няма да се прави актуализация на бюджета на НЗОК. Касата обаче била готова с мерки, които да компенсират преразходите в някои пера.

Коментари