Публикация

МБАЛ „Уни Хоспитал“ разполага с най-съвременна апаратура за диагностика и лечение на разширени вени

Интервю с доц. Андриан Тонев, дм, началник на Клиника по съдова хирургия и ангиология


Доц. д-р Андриан Тонев, дм завършва Медицински университет - София през 1994г. От 1995 до 1997 г. работи като ординатор в клиниката по Съдова хирургия в НЦССЗ. От 1999 г. до 2015 г. е в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“, където се хабилитира. От 2015 г. взема активно участие в бъбречни трансплантации съвместно с екип уролози, като отговаря за съдовата част от операцията.

Доц. Тонев членува в Българско национално дружество по ангиология и съдова хирургия, Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, Българско хирургично дружество, Българско дружество по флебология. Член е и на Европейската асоциация по Съдова хирургия.

Доц. Тонев, жегите все още не са започнали, но времето вече започна да се затопля. Бихте ли обяснили как се отразяват високите температури на вените и на хората с венозни заболявания?

Както е известно топлината има съдоразширяващ ефект. Особено при хора с венозни заболявания високите температури са противопоказани с оглед на това, че водят до задълбочаване на неприятните симптоми като оток, тежест, мравучкане и болка. Винаги съветвам пациентите с варикозни вени или прекарали дълбока венозна тромбоза да избягват стоене в топли помещения и топли процедури от всякакъв вид, като напр. излагане дълго време на слънце, използване на сауни, парни бани и т.н..

Каква е причината за появата на разширените вени?

Трябва да се отбележи, че повечето пациенти страдащи от разширени вени са жени, като съотношението с мъжете е 3:1. Важно значение има и наследственият фактор, като се предава предимно от майката. Бременността е също тежък рисков фактор поради хормоналния дисбаланс през този период. Именно тогава е тласъкът на заболяването. Освен това плодът притиска тазовите вени и оттам се увеличава налягането в долните крайници. Наднорменото тегло, начинът на живот и някои професии (напр. готвачи, стоматолози, учители, фризьори и др.) са също важни предпоставки за това заболяване. Трябва да се избягва и носенето на неудобни обувки, като например такива с много висок ток, когато се напряга подбедрената мускулатура или ако се носят продължително, което води до деформация на стъпалото и съответно до натоварване на мускулатурата. А тя е в основата на изтласкването на кръвта обратно към сърцето. Анатомичната обувка е най-удобната.

Ако човек е предразположен към разширени вени или е в начални стадии на заболяването, какви изследвания трябва да си прави периодично, за да проследява състоянието на вените? Кое от тези изследвания е неинвазивно и безопасно?

Най-достъпно, безвредно, безболезнено, неинвазивно и в същия момент достатъчно информативно е цветно-кодираното дуплекс скениране на или както е по-известно между пациентите като „доплер“. Посредством ултразвукови вълни може да се оцени съвсем точно състоянието на дълбоките и повърхностните вени на крайниците, състоянието на клапния апарат, наличие на тромбози или възпаления.

Докога е възможно да се отлага оперативното лечение, използвайки ластични чорапи, билкови продукти например?

Отлагането на оперативното лечение е строго индивидуално в зависимост от наличието или отсъствието на конкретни оплаквания свързани с болестта. Не трябва да се пренебрегва и психическата настройка на пациента за провеждане на оперативно лечение. При преминаване в по-горните стадии на заболяването и възникването на усложнение, оперативното лечение е затруднено и е свързано с по-голям брой възможни компликации.

Какви усложнения са възможни?

Като резултат от постоянния оток се стига до потъмняване на кожата (пигментации) в областта около глезениете. Това силно нарушава храненето и здравината на кожата и може да доведе до отваряне на варикозни рани, които изискват много усилия и време за възстановяване. Друго сериозно усложнение е възпалението на варикозните вени (повърхностния тромбофлебит), който задължително води до образуването на тромб (съсирек) във вената и при откъсването му може да доведе до белодробен инфаркт и дори смърт.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ често организирате дни на отворените врати. Какво е отношението на пациентите към тях? В какво състояние попадат при вас пациентите - в занемарено състояние или още в началните стадии на болестта?

Мога да ви уверя, че всички часове по време на дните на отворените врати са плътно заети, така че отношението на пациентите към този вид профилактични прегледи е положително. Разбира се, преглеждаме болни във всички стадии на заболяването – от чисто козметични капилярни вени, през големи разширени вени, до варикозни рани нелекувани с години.

С каква съвременна апаратура за диагностика и лечение разполага болницата?

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ разполагаме с най-съвременна апаратура за диагностика и лечение на разширени вени. Клиниката по Съдова хирургия притежава и ползва последно поколение ехо-доплеров апарат, на който може да се направи цялостна оценка на венозната система на крайниците.

Относно лечението при нас се използва съвременна апаратура за радиофреквентна аблация,  която позволява без хирургични разрези, чрез температура да бъдат затваряни както големи варикозни вени, така и по-малки, капилярни вени.

Прилагат ли се съвременните лазерни методи за коагулация на вените? За какви случаи са подходящи? Този метод по-ефективен ли е от останалите?

Съвременните методи за коагулация могат да бъдат използвани при голяма част от пациентите с разширени вени, като естествено имат и съответните противопоказания. Основно е извършването на преглед и доплерово изследване при специалист в МБАЛ „Уни Хоспитал“, след което се преценява кой метод за лечение е най-подходящ при съответния пациент. Класическата хирургична интервенция (стрипинг) и радиофреквентната аблация имат сходна ефективност (над 95%), но основните предимства на съвременните методи за коагулация на вените са намаляването на броя на хирургичните разрези, което води до по-малко болка, по-нисък риск от усложнения и съответно до по-бързо възстановяване.

Възможна ли е профилактика на заболяването?

Профилактиката на това заболяване е комплексна - промяна в начина на живот, носене на еластични чорапи с компресия, взимане на медикаменти от групата на флавоноидите и т.н.

Избягвайте стегнати колани и корсети. Вдигайте краката нависоко възможно най-често, така кръвта под въздействие на гравитацията се оттича към сърцето. Препоръчва се практикуване на спорт, но без вдигане на големи тежести, скуош, футбол, баскетбол. Всички останали спортове като колоездене, плуване, ходене са много подходящи за хората с разширени вени. При наличие на тежест и отоци в краката помага и носенето на еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат предписани от съдов хирург, защото нивото на компресия зависи от стадия на заболяването. Колкото по-рано се направи консултация със съдов хирург, толкова по-малък е рискът от настъпване на усложнения.

Коментари