Публикация

Сърцебиене и менопауза – каква е връзката между тях

Сърцебиене и менопауза – каква е връзката между тях

При менопаузата сърцето може да ускори ритъма си с 8 до 16 удара в минута


Някои жени считат менопаузата за важен момент от живота им, който слага край на детеродния период. Други пък се тревожат за добре известните симптоми като топли вълни или нощно изпотяване. 


Сред разпространените симптоми също така са вагинална сухота и дискомфорт по време на секс, проблеми със съня, липса на настроение или тревожност, намалено либидо и проблеми с паметта и концентрацията.


Когато говорим за този период от живота на жената, рядко споменаваме сърцебиенето. Затова то може да изненада някои жени в менопауза. Сърцебиенето може да възникне заради промени в нивата на хормоните в различни периоди като менструален цикъл, бременност или менопауза и често е временно явление, пише изданието Medical News Today. 


Какво представлява сърцебиенето?
Сърцето може да бие ускорено или неритмично и това е често срещан симптом при перименопаузата – периода преди настъпване на менопаузата. Сърцебиенето често е за кратък период , като продължава от няколко секунди до, в по-сериозни случаи, до няколко минути. То може да изглежда тревожно, но често не е опасно и не е непременно сигнал за сериозен проблем. Пациентките обаче трябва да се консултират с лекар, ако то се появи. 


Причини за сърцебиене по време на менопаузата
Перименопаузата е времето преди настъпването на самата менопауза, която от своя страна означава, че жената не е имала менструален цикъл през последните 12 месеца. След това се казва, че жената е в периода на постменопауза. 

 


Сърцебиенето е директен резултат от по-ниските нива на женския хормон естроген, което води до свръхстимулация на сърцето. Такъв спад в производството на хормоните може да се свърже както с ускорения ритъм на сърцето и честотата на сърцебиенията, както и с незастрашаващи здравето на жената аритмии. 


Кога трябва да отидем на лекар
Макар че тези сърцебиения често са безопасни, те не трябва да се пренебрегват.  Добре е всяка жена, която усети някаква аритмия, да се консултира с лекар, който да й постави диагноза и да изключи други заболявания. 


При прегледа лекарят ще се заинтересува особено дали сърцебиенето е свързано с недостиг на въздух, замайване или дискомфорт в гърдите. При менопаузата сърцето може да ускори ритъма си с 8 до 16 удара в минута. Някои жени обаче съобщават за много по-голямо ускоряване, при което техният ритъм достига до 200 удара в минута.


Жените в менопауза, които се оплакват от неритмичен сърдечен ритъм, често са лекувани с помощта на природни средства. Когато проблемите са предизвикани от намалени нива на естрогена, лечението може да включва комбинация от промени в начина на живот и природните лекарства. 

 


Някои промени в начина на живот могат да помогнат за намаляването на броя на аритмиите по време на менопаузата. Те може да включват:  

 

  • Намаляване на приема на кофеин, като се пие по-малко кафе и други напитки с кофеин 
  • Намаляване или отказване от стимуланти като цигари и алкохол 
  • Практикуване на релаксиращи техники като йога, медитация и техники за дишане.

Менопауза и риск от сърдечносъдово заболяване 

Според британската Сърдечносъдова фондация жените като цяло са по-малко застрашени от коронарна болест на сърцето преди менопаузата. След това обаче рискът от коронарна болест става по-висок и продължава да нараства. 


Лекарите могат да назначат хормонозаместителна терапия на жените, които изпитват различни неприятни симптоми по време на менопаузата. В миналото се смяташе, че тази терапия допринася за защитата на жените от коронарна болест на сърцето. Последните изследвания в тази област обаче показват, че това не е така.  Освен това специалисти твърдят, че някои форми на хормонозаместителната терапия могат малко да повишат риска от коронарна артериална болест и инсулт. По същия начин, тези терапии могат да увеличат риска от дълбока венозна тромбоза и  белодробна емболия. Това важи особено за първата година на хормонозаместителната терапия. 


Важно е също така да се има предвид, обаче, че хормонозаместителната терапия може да е много ефикасна при облекчаването на симптомите на менопаузата. Наистина, за повечето жени, които навлизат в този период, особено под 60-годишна възраст, ползите от тази терапия надхвърлят рисковете от нея. Разбира се, няма решение, което да е общовалидно за всички. Всяка жена е различна и затова трябва да обсъди с лекаря си дали за нея е подходяща подобна хормонозаместителна терапия. 


Опасността да се развие сърдечносъдово заболяване се увеличава при всички с напредването на възрастта. При жените обаче определено има нарастване на тази опасност след менопаузата. Затова е от ключово значение да направим всичко, за да запазим сърцето си здраво. Доброто хранене е от голямо значение. Трябва да се хапват много плодове, зеленчуци, риба и пилешко. Хората трябва да се стремят да не трупат допълнителни килограми, тъй като те могат да се окажат допълнително натоварване за сърцето и да допринесат за вдигане на кръвното налягане. Има обаче и други фактори, които влияят, освен начина на хранене и поддържането на здравословно тегло.  

 

Депресия и сърце

Дълго продължаващата депресия е друг рисков фактор за развитието на коронарна артериална болест, показва изследване, проведено от Северноамериканското общество за менопаузата. Този фактор е свързан с възрастта на жената. Жени под 65-годишна възраст е по-вероятно да развият коронарна артериална болест, дължаща се на депресия, в сравнение с по-възрастни жени.

 

Учените все още не са открили точното обяснение защо депресията и сърдечното заболяване са свързани. Знае се обаче, че депресията увеличава производството на хормоните на стреса в организма.  Тези хормони, включително адреналин и кортизол, може да ускорят сърдечния ритъм и да вдигнат кръвното налягане. 

 

 

Хората, които са депресирани, могат да подобрят цялостното си здравословно състояние и здравето на сърцето си с помощта на различни методи. Може да стане с механизъм за справяне, който сами си наложите,  медицинска терапия или и двете. 


Американският Национален център за женско здраве дава следните съвети за механизми за справяне с депресията:

  • Избягвайте да сте твърде строги към себе си
  • Бъдете активни
  • Поддържайте социални връзки с другите
  • Поставяйте си изпълними цели

 

Ако жената преминава през перименопаузата и се оплаква от симптоми като сърцебиене, тези техники за повдигане на настроението може да са от полза. 


Ето и някои други идеи за повдигане на настроението:

  • Слушайте любимата си музика
  • Бъдете спонтанни
  • Свийте се на дивана с любима книга 
  • Седнете да погледате комедия или някой друг тв филм
  • Поиграйте с домашния любимец

Всяка жена, която смята, че страда от депресия, трябва да го обсъди веднага с личния си лекар или с друг здравен специалист.

Коментари