Публикация

На 24 юни България ще празнува Международния ден на йога

На 24 юни България ще празнува Международния ден на йога

Тази година държавите по света ще отбележат за трети пореден път Международния ден на йога. По предложение, изразено официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, на 11 декември 2014г. Общото събрание на ООН приема резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.


Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практекува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Събитието

На 24 юни десетки школи по йога от цяла България се обединяват в честване на Международния ден на йога. София и още двайсет и шест населени места в страната организирано и единно ще представят най-добрите учители по йога, които ще демонстрират практики при отворени врати за всички  заинтересовани от даровете на йога. Всички учители са сертифицирани и подбрани, за да може посетителите да се докоснат до дълбочината и ефективността на йога практиките.

В столицата

Събитието ще се състои на 24 юни в сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк, където от рано сутринта до късно вечерта желаещите ще могат да се потопят в древното учение. В залата за практики посетителите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават изпълнението на различни стилове в йога асана – ащанга йога, Айенгар йога, интегрална йога и др., както и да практикуват леки медитативни упражнения като: медитативни практики в асани – ин йога, кундалини йога, релаксация със звук и тишина, и медитация със звука на тибетски купи.

Залата за конференция тази година отново ще събере значими и задълбочени изследователи на йога, които ще представят широк спектър от теми, свързани с древната дисциплина. Посетителите ще могат да се запознаят както с основните концепции в теорията на йога, дошла от вековете, така и със съвременното ѝ приложение.   Лекторите ще представят такива дълбоки познания като древните тайни за свързването с живота, какво всъщност е кундалини или лая йога, теорията на кармата, концепцията за гуру, както и съвсем нови данни за историята на основния йога текст „Патанджали йога сутра“.

В залата за йога за деца (бала йога) ще бъдат представени обособени практики по хатха йога, нада йога, нритя йога, кала йога, а също и йога за специални деца с обучени учители. Занятията са забавни и предоставят инструменти за насърчаване на фокусирано спокойно поведение. Включени са и лекции по  йога и аюрведа за деца и родители.

В залата за аюрведа гостите ще се запознаят с представите на древната наука за дълголетието за създаването на света и мястото на човека в него, за тясното съжителство на видовете в природата; за храната и нейното приготвяне; за богатството от лечебни субстанции и методите за тяхната обработка; за досега с фините енергии на човека чрез пулсовата диатностика; за лечебния потенцал на йога като част от пътя към хармонията. 

Във фоайето пред залите ще има прожекции на теметични филми, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегитариенска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната.

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.

Градовете в страната

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога, когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През 2016г. присъединилите се градове са значетелно повече – двайсет, а тази година към честването в София координирано и едновременно се пресъединяват със свои програми по места още двайсет и пет града и едно село в България: Пазарджик, Пловдив, Девин, Смолян, Кърджали, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Емона, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Павликени, Плевен, Перник, Дупница и Самоков.

Организаторите

Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия под патронажа на Н.Пр. г-жа Пуджа Капур, посланик на Република Индия в България, в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации – Индологическа фондация “Изток-Запад”, Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да жевееш” – България, фондация “Девъм”, и с активното участие на десетки йога-центрове в България.  Определени са специален Организационен комитет и национален координатор,  които се грижат за цялостната организация и осъществяване на събитието в София и страната. Съответни организационни структури със свои координатори по места са формирани във всичките двайсет и седем населени места.  Програмите в страната са организирани в съответствие и синхрон с тържеството в столицата. Огромна подкрепа на събитието оказват общинската управа, а много често и персонално кметовете на отделните общини. През 2015г. в  София празнуването на Международния ден на йога беше инициирано с безценната подкрепа на кмета на града г-жа Йорданка Фандъкова.

 

 

Коментари