Публикация

БАТЕЛ: Има риск пред достъпа на пациенти до онколекарства

БАТЕЛ: Има риск пред достъпа на пациенти до онколекарства

Новите разпоредби на НРД 2017 влизат в сила със забавяния, проверки и ограничения в доставките на медикаменти срещу рак в страната


Компаниите - членове на Българската Асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), алармират за потенциален риск пред достъпа до онколекарства на българските пациенти. Апелират и за преразглеждане на разпоредбите на Националния рамков договор за 2017 г., свързани с доставката на медикаменти.

През последния месец, с влизане в сила на някои разпоредби на Националния рамков договор за 2017 г. и най-вече тяхното недалновидно и чиновническо приложение от страна на ръководството на НЗОК, се създаде критична ситуация при доставките на онкологични лекарства на болничния пазар. Става дума за удължаването на сроковете за заплащане на онколекарства от страна на НЗОК след влизане в сила на НРД за 2017 г. с до 30 дни поради проверки за спазване на наложеното изискване за обвързване на отчетено количество лекарствен продукт спрямо норма и телесно тегло на пациентите, отбелязват от Управителния съвет на БАТЕЛ в съобщение до медиите.

Според тях „така търговците на едро с лекарства в България, които от години са финансов буфер на болничен пазар, са поставени за пореден път в ситуация на безгласни кредитори. А, пациентите страдащи от онкологични или злокачествени заболявания, са в риск от забавено лечение“.

По думите им дистрибуторите с лекарства оперират на силно регулиран болничен пазар, който, от една страна, ограничава до минимум надценката им, а от друга - ги принуждава да кредитират болниците, докато НЗОК им изплати извършените медицински дейности. 

В резултат на тази система, задълженията и просрочието на болници към БАТЕЛ и до влизане в сила на новите разпоредби, надхвърлят разумната граница на търговски риск. Към 31.03.2017 г. средното просрочие към членове на БАТЕЛ е 240 дни, а общият размер на всички задължения на държавни и общински болници е 513 млн. лв. (по данни на МЗ), отбелязват компаниите.

Те изтъкват, че въпреки тежките финансови условия, търговците на едро с лекарства спазват добросъвестно отговорността си към българските пациенти и до момента не са спирали доставки на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства.

И в тази ситуация НЗОК добавя ново едномесечно забавяне и прави така, че тази сума да набъбне с още десетки милиони. Действие, което не може да бъде обяснено, нито с контрол на разходваните средства, нито с ефективност на управляван бюджет. И най-вече не може да бъде обяснено с грижа и мисъл за пациентите, категорични са от БАТЕЛ.

 

Илюзия е да се смята, че бизнесът може да поеме повече от тези 500 млн. лв. и е длъжен до безкрай да компенсира недалновидната държавна политика. Ако проблемът с плащанията и остатъчния срок продължи, не може да се гарантира регулярно изпълнение на доставки на онкологичните лекарствени продукти. А държавата за пореден път действа с бюрократично-административен подход, вместо да използва силата на бизнеса за градивно подобрение на болничен пазар. Например чрез инвестиции“, се посочва още в съобщението.


 

Коментари