Публикация

Змийска отрова може да се използва за предпазване от тромби

Змийска отрова може да се използва за предпазване от тромби

Ново лекарство ефикасно намалява формирането на кръвни съсиреци при мишки без страничния ефект на обилното кървене


По-безопасни медикаменти срещу образуването на кръвни съсиреци може да се появят в скоро време благодарение на протеин, открит в змийска отрова, установи ново проучване, съобщава изданието  Medical News Today. 

 

Изследването, проведено в Тайван, установява как медикамент на основата на троваглерикс – протеин, извлечен от отровата на змията Tropidolaemus wagleri , ефикасно намалява формирането на кръвни съсиреци при мишки, без страничния ефект на обилното кървене. 

 

Tropidolaemus wagleri  е вид змия от семейство Отровници.  Разпространен е във Виетнам, Индонезия, Малайзия, Сингапур и Тайланд.

 

Съавторът на изследването Джейн Дзън от Института за биомедицинска електроника и биоинформатика към Тайванския национален университет и колегите й смятат, че лекарството може да бъде по-безопасна алтернатива на сегашните антитромбоцитни терапии.  


Изводите от проучването бяха публикувани наскоро в сп. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.


Антитромбоцитите са клас лекарства, които най-често се използват за превенция и лечение на инсулт, сърдечен удар и сърдечно заболяване. Те действат, като предпазват тип кръвни клетки, наречени тромбоцити, от събирането им в група. Това от своя страна намалява образуването на кръвни съсиреци. Макар че сегашните антитромбоцитни медикаменти като аспирин, например, могат да бъдат ефективни за намаляване на формирането на тромби, един от главните странични ефекти при тях е прекомерното кървене при нараняване. 


Протеинът троваглерикс може да проправи пътя за ново антитромбоцитно лекарство, което е също толкова ефективно, но не причинява прекомерно кървене, смятат д-р Дзън и колегите й.  Като разгледали структурата на троваглерикс, специалистите създали лекарство, което блокира активността на гликопротеина VI – GPVI – протеин, който се намира на повърхността на тромбоцитите. Когато тествали новоразработеното лекарство върху тромбоцити, учените установили, че то възпрепятства тяхното съединяване и образуването на тромби.


Екипът тествал новия препарат при опити с мишки. Установено било, че той не води до прекомерно кървене при нараняване. 

Коментари