Публикация

ПРОГРАМА на лекциите - Международен ден на йогата 2017г.

Зала за конференция, 10:00 18:00 ч.,24 юни


10:15-11:00           „Дървото на йога. Дървото на живота“ – Свами Тиртха Махарадж

Свами Тиртха (1959) е роден в Унгария. Изучава древната мъдрост на бхакти-йога в продължение на повече от три десетилетия. Той е посветен монах, учител, лектор и автор в школата на бенгалския вайшнавизъм. Свами Тиртха представя по достъпен начин непресъхващата духовна традиция и така свързва Изтока и Запада. Неговият универсален подход утвърждава, че вечните принципи на духовността са далеч отвъд светските предубеждения и религиозните различия. Той ни помага да разберем, че с времето формата може да се промени, но същината на учението е неизменна.

За лекцията: Йога е вътрешен път към съвършенството, който бива сравняван с дърво. Осемте крайника на йога представляват различните части на това дърво и само още една стъпка е нужна, за да видим паралела в символиката между човешкото тяло и тялото на дървото. Обръщайки се към мъдростта на Упанишадите, ние се опитваме да открием смисъла на вътрешното дърво на живота и да приложим това разбиране, за да постигнем трите съкровища на йога. 

11:05-11:35           „Къде се зараждат събитията от нашето бъдеще и как да ги управляваме“

                        Николай Сираков, Йога център, Габрово

Николай Сираков –  вдъхновяващ политик и преподавател по йога и практики на успеха. Преминал през горещия стол на кмет, а сега народен представител от област Габрово, той ще ви покаже силата на духовните практики в ежедневието, почерпени от древни учения чрез неговите учители.

За лекцията: В нашето ежедневие имаме много задачи, които трябва да свършим. Нуждаем се от стратегия, чрез която да ги изпълним по правилния начин и да постигнем успех. Но се нуждаем и от мъдрост, за да сме вдъхновени, докато работим, да изпитваме удовлетворение от свършеното, да сме здрави… дори щастливи.

Лекцията ще ви разкрие нов начин как да реализирате вашите задачи и проекти. В основата ѝ е древна мъдрост на повече от 2500 години, която работи. Винаги работи! Ще разгледа паралелната невидима реалност на нашето ежедневие, в която се чувстваме радостни и удовлетворени въпреки обстоятелствата. Какво представлява тя, къде се намира, кой я създава и как да пребиваваме в нея по-често и за по-дълго? Ще предложи различен поглед към ежедневните ситуации и метод да ги трансформираме в наша полза и за доброто на всички чувстващи същества.

11:40-12:10           „Управление на стреса и постигане на удовлетвореност чрез карма йога“

                        Райна Христова, БФЙ

Райна Христова е адвокат по професия. Йога се превръща в част и философия на живота ѝ през 2004 г.  Вдъхновението и познанията си черпи изцяло от традицията на Сатянанда йога. Преминала е успешно много обучения в Бихарската школа по йога в Индия, Европа и Австралия. Член е на Управителния съвет на Българска федерация по йога и е председател на Сдружение: „RYE-България, изследване на йога в образованието“.

За лекцията: Изложението ще разгледа основните принципи на карма йога (медитация в действие) и тяхното практическо приложение за преодоляване на напрежението и неудовлетворенността в живота.

„Aко практикуваме йога като средство да се почувстваме добре, определено ще се почувстваме добре за определено време. Ако практикуваме йога, за да се отпуснем, определено ще се отпуснем. Ако практикуваме йога, за да се свържем със себе си вътрешно, това също ще стане възможно.  Но каквото и постижение да имаме, то ще е моментно, преходно, и когато човек трябва да се сблъска с реалността в живота, напрежението, неудовлетвореността отново, тогава ефектът от йога ще отиде на заден план. Затова трябва да разберем, че истинското изживяване от йога се случва чрез карма йога. Дори да практикувате хатха, раджа, кундалини или крия йога, трябва да го комбинирате с карма йога, за да имате богато изживяване на процеса.“ - Свами Ниранджананда Сарасвати.

12:15-12:45           „Малките стъпки към голямата цел в ежедневието на йога

                        практикуващите“ – Даниела Събева, студио Дивали, БФЙ

Даниела Събева практикува йога повече от 14 години. Тя навлиза в живота и по време на един от най-вълнуващите и уникални периоди – този на сътворяването на нов живот.
През 2010 г. вдъхновена от това, мъдростта и знанието на йога да докоснат сърцата на поелите по пътя на личностната промяна, започва да ги споделя, преподавайки.
Сертифициран преподавател е по Хатха, Ащанга и Кундалини йога, Йога през бременността и Йога за деца.
Съосновател на Йога Дивали студия и Българско йога общество “Дивали”.
През 2014 г. в екип с Юлия Савова поставят началото на едномесечни интензивни обучения за преподаватели по хатха йога към Йога Дивали. Същите са сертифицирани към международната акредитираща система Yoga Alliance, чиито дипломи са признати в цял свят.

За лекцията: „Малките стъпки към голямата цел в ежедневието на йога практикуващите“ засяга темата за необходимостта от изграждане на самодисциплина, постоянство и любов към себе си в живота на йога практикуващите и начини за постигането им.

12:50-13:20           „История на Патанджали йога сутра“ – Божидар  Филипович, Крия йога, САЩ

Божидар Филипович (Девадатта)

Под влияние на родителите си практикува бхакти от ранна възраст. През седемдесетте и осемдесетте години на миналия век се занимава с Хатха йога. След като вижда в медитация неговия гуру – Свами Сатясварананда Гири, решава да отиде при него и през 1988 г. заминава за Австрия. След посвещение в Крия йога от ученик на Свами Харихарананда Гири заминава за Калифорния, където реално среща неговия гуру. Над 20 години практикува Крия йога под негово ръководство. През това време завършва психология и религиозни науки и се дипломира като магистър по клинична социална дейност. С помощта и одобрението на ръководителя на Веданта център в южна Калифорния Свами Сарадевананда става един от основателите на Веданта обществото в България. 

За лекцията: Ще представи кратка история на текста „Йога сутри на Патанджали” с цел осветяване на мястото, което заема в съвременните йога школи и как се е стигнало до това. Ще погледнем върху еволюцията на коментарите и преводите му - от древните до съвременните, тълкуването което му се придава в отделни периоди и от отделни коментатори и,или преводачи. Ще видим каква е връзката му с други йога текстове и школи. Ще видим как се отнасят към този текст различни социални групи, имащи отношение към йога. Надяваме се този общ поглед да послужи на всеки, интересуващ се от йога като помогне да се създаде информирано мнение за значението на “Йога сутрите на Патанджали” в оформянето и практиката на съвременните йога

школи.

13:25-13:55 „Древните тайни на свързването с извора на живота. Науката и изкуството

на посветените от вековете и посоките. – Ясен Николов, Българска асоциация за вътрешни науки

Ясен Николов, преподавател в системата на Вътрешните науки с над 10-годишен опит в повече от 20 страни и 100 000 обучавани.

Специализира сравнително религиознание и трансдисциплинарни науки, лектор с над 2500 публични събития и изяви. Свързва дълбокото езотерично и религиозно наследство на планетата с решенията на ежедневните проблеми за всеки един от нас.

Магистър по хуманни науки, икономист с многобройни специализации. Създател и разработчик на лидерски методики и системи с глобален опит, иноватор, футурист, водещ ежеседмични рубрики по националното радио. Българин с мисия, щастлив син, съпруг и баща на две дъщери. Доброжелател в развитие.

14:00-14:30           „Мотивацията за занимания с йога“ – проф. д-р Юлия Мутафова, НСА

Проф. Юлия Мутафова. Родена (1942) в Монтана, израснала в с. Лопушна.

Завършила Висшия институт за физическа култура - ВИФ (1964) като специалист по баскетбол, състезателка във ФД "Локомотив"; от първи курс  (1960) започва йога-обучение при доц. Петър Богданов, леководолаз с постижение 42 м дълбочина (благодарение на йога-заниманията).

През 2009 г. обявена от Американския библиографски институт (АВС) за "ЖЕНА НА 2009 ГОДИНА";

Отличена "ЗА ПРИНОС В ПСИХОЛОГИЯТА НА СПОРТА" с почетен плакет на името на Проф. Ема Герон (2011) от Европейската федерация по спортна психология (FEPSAC) на 13-ти Европейски конгрес - Мадейра, Португалия.

Издадени 10 монографии, автор на повече от 250 публикации, участие в повече от 300 научни форума - национални и международни. Хоби - музика, театър, поезия, публикувани три стихосбирки ("Резонанс", "Аве, София", "Дисонаси").

За лекцията: Мотивацията за системни занимания с йога допринася за значително ограничаване на вътрешното напрежение, снижава преживяването на състоянието на тревожност,  води до успокояване и подобряване на самочувствието на занимаващите се, наред с укрепване на здравето. Изследване с курсисти към СДК на НСА „Васил Левски” сочи богатата мотивация на участниците в йога-обучението, много по-различна от установената при елитни състезатели, представители на различни видове спорт. Комплексното повлияване върху личността на йога-практикуващите е свързано с постигане на висок здравословен ефект и оптимизиране на психичния тонус, благодарение освобождаването от егоистични желания, надменност и самовлюбеност, поддържащи егото и стимулиращи някои тамасични и раджасични изживявания и чувството за превъзходство.

 

14:35-15:05           „Пурна йога, 5-те тела и 5-те …“ – Емил Маринчев, БФЙ

Емил Маринчев е дългогодишен преподавател по физика в Техническия университет – София (1983-2015) с научни интереси в областта на астрономията, аеродинамиката, електромагнетизма, теорията на относителността и възможността за практическо пътуване във времето. С над 30 научни публикации. През 2005, година на физиката, печели първо място в световно състезание за най-добри познания по история на физиката. Сред студентите му има трима мини нобелисти. Част от студентите му днес са професори в най-добрите университети по света.

Изучава и практикува йога от 1970 г. Срещал се е и е работил с йога-майстори от различни школи и страни: Венцислав Евтимов, Илия Василев, Христо Гешанов, Веселин Лучански, Д-р Теню Чаушев, проф. Сурен Гоял, Индра Деви, Шри Селвараджан Йесудиан, Свами Вишну Девананда, Свами Чидананда, Шри Чин Мой, Тиртха Махарадж, Шри Садху Махарадж, Свами Дев Мурти, Дейвид Фроли. През 1992 г. живее и работи три месеца в Бабаджи ашрама в Бриенц, Швейцария. 1994 г. съорганизатор и зам. ръководител на йога-експедиция в Индия с посещение на много йога-ашрами и свещени места.

Практикува класическа йога и медитация, йога и възможността за практическо пътуване във времето.

Много е спортувал и се състезавал: джудо, айкидо, спортна гимнастика, акробатика, волейбол, футбол, делтапланеризъм, параглайдинг, планинско бягане, маратон, моржуване.

За лекцията: Практическо представяне относно Пурна йога: значение и съдържание, връзка с

петте тела, петте прани, работа с чакрите, петте принципа на йога, петте стъпки към самадхи.

15:10-15:40           „Кундалини йога (Лая йога) такава каквато е“ – Владимир Въжаров, БФЙ

Владимир Въжаров: Практикува йога от 1978 г.

За лекцията:

Кундалини и Ащанга йога; Сътворението; Кундалини; Бинду; Четири форми на звука; Нади; Кундалини и чакра системата; Чакри: Муладхара, Свадхищхана, Манипура, Хрит, Анахата, Вишуддха, Талу, Аджна, Манас, Инду, Нирвана, Гуру, Сахасрара; Процесът Бхуташудхи – Кундалини йога.

15:45-16:15           „Йога и гуру“ – Атанас Атанасов, Сдружение Свами Дев Мурти, БФЙ

Атанас (Наско) Атанасов е професионален журналист. Работил е в различни национални вестници и списания и е бил репортер, редактор, заместник-главен и главен редактор. От младежки години се интересува и занимава с религия и философия и има специален интерес към източната традиция и култура. В 1961 г, още на 18 години, започва да практикува йога, а от близо 20 години се занимава и с Ведическа астрология. Първият му духовен учител пастор Методи Марков е последовател на Учителя Дънов и на Свами Шивананда. Много получава и от приятелството си с пророчицата Славка Сиврюкова. Идването на Свами Дев Мурти в България през 1969 г. е отговор на духовните му търсения в различни направления и традиции. Две години е почти неотлъчно с него.

Като журналист е направил много за широкото разпространение на йога, алтернативната медицина и духовните практики чрез стотици интервюта, статии, репортажи. За дългогодишната си посветеност и дейност в йога през 2016 г. бе награден от индийското правителство по време на Международния ден на йога.

За лекцията: Какво e гуру – значение на думата и на понятието – преподавател, учител, гуру; Моите учители; Полезни ли са подсказванията и предупрежденията от Учителя?; Само един гуру ли трябва да имаме? – пример със Свами Дев Мурти и Жан-Жак Ригу (Ананд Шараби); Гуру-посвещение-шактипат-себепредаване;

Съревнование между гуру – притчата за двамата учители, случаят Махариши Махеш йоги и случаят Учитетят Дънов-Кришнамурти – понятието мирови учител или вселенски учител; Наследник на Гуру – примери с Рамакришна, Ошо, Свами Дев Мурти; Фалшивият учител – притчата на Ошо; Комплексът – моят учител е най-голям; Ролята на гуру и нужен ли е гуру?

16:20-16:50           „Теория на кармата и дхармата“ – Анна Бакалова,

Сдружение ”Свами Дев Мурти“, БФЙ

Анна Бакалова е инженер по електроника по образование. Тя практикува и преподава йога от 1999 г.

Изучавала е йога самостоятелно и в различни школи.

Превежда и редактира редица основни книги по йога, сред които: „Бхадават гита”, 2004 г.; „Тайната на Крия йога, скрита в сутрите на Патанджали“, том I и том II, 2005-2006 г.; „Мистика на просветлението“, 2007 г.; „Ащавакра гита“, 2008 г.; „Аз съм това“ на Шри Нисаргадата Махарадж, 2016 и др.

Съосновател и член на Управителния съвет на Сдружение „Свами Дев Мурти“, където преподава йога. Заместник председател на Българска федерация по йога. Член е на Международната асоциация по йога терапия.

За лекцията: В най-популярния си вид Законът на кармата гласи, че съществува универсална счетоводна система, според която всеки индивид живее според своя баланс, т.е. трябва да изпита последствията от всичките си действия (карми) - добрите действия носят добри резултати, а лошите действия водят до лоши.

Дхарма е универсалният принцип на правото и справедливостта, редът, хармонията, пълната истина, която произтича първо от Абсолюта. Тя е сат (истина). Дхарма е не само общ закон, но и свадхарма или лична дхарма.

Докладът разглежда подробно двата закона и действието им на лично и обществено ниво, както и въпроса дали са неизбежни или има средства за преодоляването им.

16:55-17:25           „Медитацията пробужда спящият потенциал на мозъка“ – Нина Георгиева,

                        Българска йога асоциация, БФЙ

Нина Георгиева е завършила индология през 1991 г, има задълбочени интереси в областта на индийската история, култура, философия. Водила е курсове на философски и културни теми в програми на НБУ. Интересът и към йога започва в  90-те години, тогава тръгва да пътува из цяла Индия и да посещава различни школи по йога. От 1997 година се задълбочава в изучаването и практиките на Бихарската школа по йога. От тогава последователно практикува йога, като регулярно посещава школи по йога в Индия, Европа и САЩ. Завършва тригодишно обучение за учители в Европейската академия по йога на Бихарската школа, преподава йога и История на йога в БЙА и БФЙ в София. Член на УС на Българска йога асоциация

В последните години се интересува и участва в тестова група за изследвания на невроучените в областта на невропластичността.

Поддържа идеята за изграждане на обща научна платформа по йога, в която да се утвърдят принципи за преподаване на йога в училищата, университетите, бизнес организации, армията, непривилегированите групи и здравните заведения.

За лекцията: Какво е въздействието на йогийските практики за концентрация и медитация върху човешкия мозък? Какво се случва  в мозъка когато отдръпнем сетивата от реалността навън и се обърнем навътре?

В лекцията ще бъдат представени някои от най-новите идеи на невролози, които се занимават с изучаване мозъка на практикуващи медитация. Прави се съпоставка с древния трактат „Йога сутри на Патанджали“.  Включена е и 10 минути медитация.

17:30-18:00 „Тайната на дишането и силата на медитацията“ – Фондация

                        „Изкуството да живееш“

Водещи: Красимир Бенямин - Един от първите български инструктори на фондация "Изкуството да живееш" и е част от нея от края на 2005 г. .Той е част от семеен бизнес за сурови шоколади и цели да създаде съвършен баланс между семеен и професионален живот, комбиниран с безкористна служба в полза на обществото.

Теодора Милкова - През 2008 г. преминава първия си курс и благодарение на ежедневната си практика успява да се справи с три автоимунни заболявания. Вижда мисията си в живота , в това да споделя своя опит и наученото, за да помага на хората да са по-осъзнати, отговорни към живота си и по-действени.

За лекцията: Как функционира нашият ум и кои негови тенденции ни карат да изпитваме стрес?  Каква е връзката между дишането, емоциите и тялото? Всички искаме да сме уравновесени, да не се ядосваме и да сме фокусирани и целенасочени, но никой не ни казва как. Тайната на това да се справим с нашия ум и да се освобождаваме от стреса се крие в дишането. 

 

Коментари