Публикация

Проблемите с уринирането не се дължат само на простатата (ВИДЕО)

Разграничаването на причините остава голямото предизвикателство пред уролозите. Точното отсяване на симптомите е отправната точка за по-нататъшното лечение на проблема.


Проблемите с уринирането при мъжете до неотдавна бяха приписвани единствено на простатната жлеза. През последните години обаче се наложи нова концепция, според която тези оплаквания могат да се дължат на пикочния мехур или причините да са комбинирани. Диагностиката на симптомите на долните пикочни пътища бе една от темите на XI Национален конгрес на Българското урологично дружество, който се проведе от 25 до 27 май 2017 г. в Слънчев бряг. Разграничаването на причините остава голямото предизвикателство пред уролозите. Точното отсяване на симптомите е отправната точка за по-нататъшното лечение на проблема.  

Друг основен акцент на форума бе ракът на простатната жлеза. Статистиката показва, че това е най-честото онкологично заболяване при мъжете, а за съжаление започва да се диагностицира и в по-млада възраст. Добрата новина е, че оперативно лечение може да се прилага и при пациенти в по-напреднал стадий на болестта, в комбинация с хормоно- или лъчетерапия.  За да осигурим възможно най-добър онкологичен контрол върху заболяването, в лечението трябва да се включат уролог, медицински онколог и лъчетерапевт.

Проведохме и две пленарни сесии, изцяло посветени на минималноинвазивни хирургични техники в урологията. Това са лапароскопоски операции при тумори на бъбреците и при рак на простатата. Специално внимание отделихме и на роботизирани интервенции при карцинома на простатната жлеза, най-вече в напреднал стадий. В България тези операции се извършват рутинно и в пълен обем. Специализирани центрове има в София, във Варна и в Плевен. Вече не е необходимо българските пациенти да търсят лечение в чужбина.  

Коментари