Публикация

Онкоболни останаха без лекарства

Онкоболни останаха без лекарства

От здравната каса признават за проблема


Онкоболни остават без лекарства заради бюрократични спънки, оплакаха се пациенти пред Нова телевизия.

55-годишният Ганчо Тевекелев е един от хилядите онкоболни, оставени втори месец без един от животоподдържащите медикаменти. Лекарството е задължителна част от химиотерапията, на която се подлага през 20 дни.

Само една опаковка струва 3 000 лева, а на Ганчо са необходими пет. Медикаментът не се продава в аптеките, осигурява се от здравната каса.

Здравната каса е с нов регламент. Всички болни, които се нуждаят от това, а може би и от други лекарства, трябва да изчакат проверки, за да бъдат отпуснати и да бъдат преведени пари за тези лекарства, обяснява съпругата Николина Тевекелева.

От болницата в Пловдив, в която той се лекува, казват, че лекарството липсва, тъй като проверката на здравната каса се е забавила. Много болници са останали без финансиране този месец. Това е довело до невъзможност да се разплатят с доставчиците на лекарства и да поръчат нови количества, става ясно още от репортажа.

„Забавянето става за два месеца. Проверката при нас е извършена от контролните органи на РЗОК. Не се намериха никакви нарушения, всичко е по регламента и ние сме фактурирали вече медикаментите и следващия месец ще получим и този превод, ще се разплатим с доставчика и ще бъдем заредени с лекарства”, обясни главният счетоводител на болницата Кичка Дидьова.

От здравната каса признаха за проблема и уточниха, че забавянето ще е еднократно. От там предупредиха болниците да направят разчети така, че да не остават болните без лекарства. 
 

Коментари