Публикация

Всеки ден 600 души у нас имат нужда от преливане на кръв 

Всеки ден 600 души у нас имат нужда от преливане на кръв 

Днес е Световният ден на безвъзмездното кръводаряване


Близо 600 души дневно се нуждаят от преливане на кръв в България, 200 от тях са деца. 
Това каза заместник-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска пред агенция „Фокус“. Днес, 14 юни, се отбелязва Световният ден на безвъзмездното кръводаряване*.

За миналата година броят на кръводарителите у нас е бил 166 560, или с 2000 по-малко спрямо 2015 г. Много често близките на нуждаещите се даряват кръв поради липсата на достатъчно доброволни кръводарители, поясни д-р Тодоровска.

Тя отбеляза, че все повече са младежите, които се включват в благородната кауза. По думите й българинът е готов да дари, но трябва да знае за кого, по какви причини.

Не го прави регулярно, не го прави без апел, без някаква акция. На практика в България само 23 души на хиляда даряват кръв, а в света са 50 кръводарители на 1000 души население“, коментира заместник-генералният директор на БЧК.

Много често обществото не знае, че кръводаряването не само че не е вредно, a е полезно. Това е голям минус, защото от страх понякога хората не отиват да дарят кръв. Това отнема не повече от 30 минути, а кръвта се възстановява изцяло за 3-4 седмици. Костният мозък се стимулира и всички се подмладяват. Затова в Европа кръводаряването е естествено, хората отиват, защото знаят, че правят добро за друг, а също така помагат и на себе си, поясни д-р Тодоровска.

Тя изтъкна, че през цялата година хората могат да даряват кръв в Националния център по трансфузиология и хематология в София, както и в специализираните пунктове в цялата страна. 

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България и всеки един на седем души влиза в болница, като за него се налага да бъде дадена кръв. Около 450 мл могат да спасят до 3 живота, каза още д-р Надежда Тодоровска.

_____

*Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към тези, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв.

Фокусът на тазгодишната кампания на Световната здравна организация е върху кръводаряването за спешни случаи при внезапно възникнали кризи или извънредни ситуации.

Мотото на инициативата - „Не чакай да дойде бедствието. Какво можеш да направиш? Дари кръв. Дари сега. Дарявай често“, акцентира върху факта, че е важно редовно да се дарява кръв, за да има достатъчно преди да възникне извънредна ситуация.

Коментари