Публикация

Близо 70% от българите искат да отслабнат преди лятната отпуска

Близо 70% от българите искат да отслабнат преди лятната отпуска

40% от жените и 17% от мъжете се притесняват да се съблекат по бански на плажа


68% (или 2/3) от българите признават, че биха искали да отслабнат преди лятото. Всеки четвърти пък не е доволен от тялото си.

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено през май сред пълнолетното население в големите градове на страната.

Страхът от напълняване е проблем за 3/4 от жените и за над половината от мъжете у нас.

Близо 40% от жените и 17% от мъжете се притесняват да се съблекат по бански на плажа и искат да подобрят фигурата си.

За справяне с излишните килограми българите залагат най-вече на три изпитани метода: специален хранителен режим, повишена физическа активност и прием на повече течности.

Според 76% от анкетираните водата спомага и за по-доброто здравословно състояние. Мъжете споделят, че през лятото пият средно 2,6 литра вода, а жените - по 2,1 литра. През студените месеци обаче консумацията на вода е почти наполовина по-малка, показва още проучването.

Световната здравна организация препоръчва през летните месеци да се пият до 2,9 л течности за мъжете и до 2,2 л за жените. Правилото за редовно и балансирано хранене е валидно през всеки сезон, но е добре през лятото да приемаме достатъчно течности, да се движим активно и да прекарваме повече време сред природата, коментира диетологът д-р Райна Стоянова.

Според експертите човек може да свали няколко килограма само като замени всички останали напитки – алкохолни, безалкохолни или подсладени, с вода. Тя не съдържа калории, освен това е натурален продукт, който пречиства организма и разгражда мазнините по естествен начин.

Именно затова е важна част от всяка комплексна програма за редуциране на теглото. Препоръчително е да се пие по чаша вода 15-30 минути преди хранене и 1-1,5 часа след това.

По думите на д-р Стоянова повишеният прием на вода подобрява настроението и самочувствието. 

Коментари