Публикация

Програма практики - ден на йогата 2017

На 24 юни в София и още двайсет и шест населени места в страната организирано и единно ще представят най-добрите учители по йога, които ще демонстрират практики при отворени врати за всички заинтересовани от даровете на йога


10:00 – 10:35    Ива Кирова, БФЙ

Ива е филолог с дългогодишен стаж в телевизионната журналистика. Заедно с това изучава и практикува различни духовни практики, сред които и йога. Това постепенно се превръща в нейно основно занимание. Преминала е обучения по хасия йога (йога на смеха) и йога за деца. Сертифициран преподавател е към Българската федерация по йога и Yoga Alliance.През последните години споделя опита си в  Габрово, преподавайки  хата йога, ин йога, както и хималайска йога по системата на Свами Дев Мурти.  

10:40 – 11: 15   йога център на  Венцеслав Евтимов

Водещ: Димитър Димитров

Програма:

1. Всекидневна Йога-програма съгласно Българския Йога Център (БЙЦ) на В. Евтимов;

2. Петте упражнения на Брахмачари;

3. Антилумбагова серия упражнения

4. Някои асани за напреднали

БЙЦ е създаден от Венцеслав Евтимов. Венцеслав Евтимов се занимава с Йога от 1965 г. Като първо ръководство ползва книгата на Асен Миланов и Иванка Борисова “Упражнения на йогите”. През 1966 г. създава и ръководи първата организирана секция по Йога у нас - в Техникум по електротехника “С. М. Кирков”, София. Автор е на книгата „Йога”, представляваща пълно ръководство, която има две издания - 1981 и 1992 г. През 1978 г. официализира секцията по Йога към БСФС, на чиято основа по-късно възниква БФЙ. През 1984 г. посещава Индия и йога-ашрама, основан от Свами Шивананда в Ришикеш, Сев. Индия. След завръщането си в България през 1985-88 г. ръководи секция по йога в зала “Витоша” – София. По това време (май 1987 г.) там гостува Свами Вишну Девананда. През 1990 г., заниманията по йога в регистрирания от В. Евтимов “Йога-център” продължават в залата “Чавдар”, а от 1993 г. – в залите на Национална спортна академия. През периода 1989-2011 г. регистрираният от В. Евтимов “Йога-център” организира и провежда двадесет национални семинара по йога с участници от цялата страна, на които гостуват известни личности, привлечени от йога, включително посланици на Индия.

11:20 – 11: 55   Николай и Надежда Николови, БФЙ

Николай  практикува йога от 1987г, и сава първият  шампион на България през 1996 г. в неговата възрастова група. Усъвършенствал е в Айенгар център Мадрид, Испания през 2000-2001 година. Надя практикува от 2000 г., тя е и втората в България практикувала йога за бременни по Гита Айенгар . Води практиките за начинаещи и среден курс по Айенгар йога в клуб "Свами Шивананда Сарасвати Адвайта Веданта ", гр,Габрово. Както и практиките от 2009 - 2012г. на общински йога клуб "Анахата", гр .Дряново. Сега те са едно прекрасно йога семейство за което здравословният начин на живот не е мода, а ежедневие. Цялото семейство практикува ащанга виняса от Майсор.

12:00 – 12:35   - Лидия Въргулева, Art of living

Лидия Въргулева е инструктор към фондация "Изкуството да живееш". Запознава се с йога преди 20 години в Пловдив и тогава се вдъхновява един ден и тя самата да преподава йога. През 2006 научава дихателната техника Сударшан крия и от тогава се включва активно в доброволческите проекти на фондация "Изкуството да живееш". Преподава курсовете: Програма за щастие, Детство без агресия и води йога занятия в Центрове за щастие в София.

12:40 – 13:15  Пробуждане на духовното сърце – дишане, смиряване на ума. Звук и тишина, Здравко Йончев (Бариди), „Шри Чинмой” център – България

   Когато е на 20 години търсенията на Здравко Йончев (Бариди) го отвеждат по пътя на Шри Чинмой, който съчетава физически упражнения, медитация и музика като средство към личностна реализация и разгръщане на човешкия потенциал. От 2007 г. Бариди води курсове по медитация и йога в България по методите на Шри Чинмой. Той също е член на етно-ню ейдж групата „Пламъци на вдъхновението“ и координатор на „Пробега за мир“ в България.

13:20 – 13:55   Кундалини йога - Галина Стакева

е акредитиран преподавател към Френската Тантра Кундалини йога федерация. Завършва обучението си през 2006 година и има повече от 10 години преподавателска дейност, като редовно поддържа връзка със своите учители Жан Жак Ригу и Ваня Семкова. Води курсове в " Yoga Place".

14: 00 – 14:35   Аман Суд  , Ащанга йога

Доктор Аман идва от спортно семейство от северна Индия. Той започна да спортувате на 5 годишна възраст. Завършва е докторска степен (PhD в йога). Той също е носилтел на магистърска степен по спорт и йогийска наука, с много ефективен познания по йога, акупресура, хипноза, Кундалини масаж и кинезиология за лечение на физически и психически заболявания и смущения.

За Аман, йога е наука, йога е начин на живот, йога е философия: но най-важното е, че йога е неизбежна част от живота му. Въпреки, че е много изтощително за него, той продължава с решителност и прогресира. Учителят Аман има близо 11 години опит в преподаването на йога. Неговото учение идва с убеждението, че йогата е мощно средство, чрез което да се постигне трансформация и положителна промяна, не само в нашия собствен живот, но също така и в живота на тези, за които се грижим. За него е чест да споделя дара на йогата с другите.

14: 40 -  15 : 15 Борислав Николов, БФЙ

Борислав Николов практикува йога от 1993 г.Преподава йога от 2003 г.

Учил е в Индия, Ришикеш – „Пармад Никетан Ашрам“ – хатха йога курс. В Индия, Ню Делхи – йога курс към Индийската йога федерация.

Множество курсове, семинари и тичър – тренинги по различни стилове йога – виняса флоу йога (Шива Реа, Туй Мериган, Сайман Парк, Лаурен Ханна и др.), ащанга виняса йога, хатха йога и др.

Дипломиран йога инструктор от НСА -София.Преподава различни стилове йога – хатха йога, фат-бърнинг йога, виняса флоу йога, ащанга виняса йога, пауър йога.

Йога заниманията му са лична интерпретация на хатха йога, включваща различни упражнения и елементи от най-популярните съвременни йога стилове – ащанга виняса йога, виняса флоу йога, фат-бърнинг йога, пауър йога и пилатес. Уникална комбинация от динамични упражнения(виняса) и статични пози(асана), съчетани с дишане и техники за релаксация и медитация.Европейски шампион по йога спорт за 2007 г. и многократен републикански шампион за периода 2002 – 2012 г.

15:20  – 15: 55  Принципите на йога по Айенгар, Анна Данаилова, Insight Yoga Studio

Анна Данилова се занимава се с йога по метода на Айенгар от 2007 г., преподава от 2009 г. Завършила е 4 годишен курс по Айенгар йога в Москва, както и 3 годишен курс по йога терапия. Ходила е 4 пъти по 1 месец в института по йога в Пуна – основан от Б.К.С. Айенгар,където той практикува и преподава до края на живота си.

Характерно за методът на преподаване на Айенгар е : продължителното задържане в позите; прецизно построяване и симетрията на тялото по време на пребиваването в асаните; използване на спомагателни материали в тези случаи, в които човек не може със собствени сили да осигури предходните две условия; напредване в усвояването на асаните на принципа „от простото към сложното“ и свеждане на вероятността за травми до минимум.Резултатите от тези особености се явяват в това, че Айенгар йога притежава неоспорими терапевтични ефекти и може както да поддържа здравето на хора, които нямат конкретни оплаквания, така и да помогне за подобряване състоянието при различни недъзи и болести.

Това се потвърждава и от думите на Шри Б.К.С. Айенгар, който казва: „Асана означава поза, която представлява изкуството да разположим тялото си като едно цяло – физическо, ментално и духовно...когато една асана се изпълнява правилно, различията между тяло и ум, ум и душа, трябва да изчезнат...Ако с правилната практика на асаните се съхранява здравето на клетките, то също се оздравява и физическата обвивка, а умът се приближава към душата.“

16:00 – 16: 35   Александра Вукашинович, Йога-видя студио

Александра Вукашинович-Апостолова е от Белград, Сърбия. Започва да практикува активно йога по системата на Сатянанда йога преди 25 години. Тя преподава йога от 20 години, а 14 години от тях – в България. Много нейни ученици се обучават за инструктори по йога и днес разпространяват познанието на тази древна наука както тук, така и в други страни. Тя самата редовно пътува до Бихарската школа по йога в Индия и в нейни филиали в Европа, където преминава през различни обучения в класическите клонове на йога.

16:40 – 17: 15  Сандип Кумар, Дивайн Диша Йога

Сандип Кумар е магистър по йога и бакалавър по музика. Ученик е на гуру Садгуру Джаги Васудев и на Свами Дев Мурти. През 2010 г. посещава България и по покана на Българската йога федерация провежда семинари и преподава в различни йога центрове. От 2012г. живее и работи у нас

17:20 – 17: 55   Медитация с тибетски купи, Красимир Логофетов, клуб Ришикеш, БФЙ

Красимир Логофетов - Кришна. 

Председател на Сдружение Ришикеш, имащо за цел йога обучения, повишаване ролята на йога практиката за личностно развитие и популяризиране на природосъобразния начин на живот, член на БФЙ.

Занимава се с йога от 1981 година. Притежава удостоверение за признато право за преподаване на йога, издадено от БФЙ, завършил е курс Мастер клас за йога учители, издадено от Кайвалядхама йога институт, Лонавла, Индия с фокус върху йога концепции от традиционните текстове, Йога анатомия и Психология, Методология на преподаването и Йога практика; участвал в обучение по йога на тема Традиционно разбиране за пранаяма и методи за нейното преподаване; завършен курс на обучение за повишаване на квалификацията на тема Санкхя и трите гуни-концепция и практика и Практиката на крия йога според Патанджали за напреднали, с лектор д-р. Б.Р.Шарма; участвал в курс Йога терапия с лектор д-р Шейх, аюрведа лекар от клиника Салил, Пуна, Индия.

Понастоящем преподава йога, медитация и въздушна йога в Йога клуб Ришикеш, кв. Младост 2, гр. София.

 

 

 

 

 

Коментари