Публикация

Над 700 зъболекари на конгрес в Бургас

Над 700 зъболекари на конгрес в Бургас

В най-значимия научен форум на денталните лекари у нас тази година участват представители на пет държави


Над 700 зъболекари от цялата страна се събраха в Бургас за 17-ия Научен конгрес на Български зъболекарски съюз. Това е най-значимият форум от продължаващото медицинско обучение на зъболекарите в България, който е и част от научния календар на Световната дентална федерация FDI. Събитието е с международно участие и много силна научна програма, която включва пленарни лекции, орални презентации, постерна секция и практически курсове. В рамките на двата конгресни дни ще бъдат представени 13 лекции от 20 лектори от Италия, Македония, Израел, Гърция и България.

Празнична програма в Морската градина постави началото на форума. В нея участваха група "Горещ пясък“ и професионален фолклорен ансамбъл "Странджа". На официалното откриване присъстваха вицепрезидентът на Съвета на европейските зъболекари д-р Пиред Вали, депутатът и представител на Комисията по здравеопазване д-р Юлиян Папашимов, председателят на Македонската зъболекарска камара проф. Владимир Поповски, изпълнителният директор на ИАМО проф. Златица Петрова, зам.-кметът по бюджет и финанси на Община Бургас Красимир Стойчев и директорът на Дирекция здравеопазване,  социални дейности и спорт към общината Мая Казанджиева.

За  официалното откриване на форума новоизбраният председател на БЗС д-р Николай Шарков покани на сцената своя предшественик д-р Борислав Миланов. „С д-р Миланов извървяхме тежък и дълъг път до момента, с него ще продължаваме да работим рамо до рамо и през следващите 3 години, които са изключително голямо предизвикателство за нашата професия“, каза новият председател на стоматолозите. Той обеща добри изненади, касаещи законотворчеството в сферата на оралното здраве.

Представителката на Съвета на европейските зъболекари приветства делегатите на конгреса и подчерта огромното значение на българското участие в европейската организация на стоматолозите. Поздравителен адрес от председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова прочете д-р Папашимов.

Проф. Поповски от Македония подчерта, че конгресът е чудесна възможност за продължаващо обучение не само за българските зъболекари, но и за техните колеги от съседни страни.

По време на церемонията бившият депутат д-р Валентин Павлов беше удостоен с почетен диплом и почетен знак за изключителни заслуги за издигане авторитета на БЗС.

 

Откриването продължи с коктейл за делегатите в Морското казино.

 

Коментари